(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
留名
推一推先
追到live
多謝你地嘅諒解同支持,其實我尋晚都打咗七百字,依家都開始構思緊點打.

近排多野煩、壓力大,情緒有好大起伏,攪到成日瞓得唔好,周而復切個人更加無精神

其實我係有個粗略嘅大綱,但由於有太多野要寫,所以有時會有啲地方塞住咗

可能我太貪心,個結構同世界觀要好大,希望每個細節都做到最好,有時一隻字、一句對白,或者個人點出場都要瞓下點樣做先最好,所以個節奏就好慢,我要瞓下點取捨

我好似有啲駕馭唔到個故事咁
慢慢黎啦
加油
多謝你地嘅諒解同支持,其實我尋晚都打咗七百字,依家都開始構思緊點打.

近排多野煩、壓力大,情緒有好大起伏,攪到成日瞓得唔好,周而復切個人更加無精神

其實我係有個粗略嘅大綱,但由於有太多野要寫,所以有時會有啲地方塞住咗

可能我太貪心,個結構同世界觀要好大,希望每個細節都做到最好,有時一隻字、一句對白,或者個人點出場都要瞓下點樣做先最好,所以個節奏就好慢,我要瞓下點取捨

加油!

幾時食宛琳珊?
真係唔得嘅,咪放個break plan返個故事發展方向,最緊要有交帶姐。我地都係想睇有質素嘅故,無謂你寫唔出 為左交貨要鳩寫 之前巴打提過會去旅行 可能係個機會
Push

質素>速度
翌日,回到4D班的班房,我察覺到班內的氣氛與往日好像有點不同,平時周遭的同學大多避免與我有任何眼神的接觸,但今天有些同學遇見我時,居然對我說早晨。

而一向好奇心旺盛的成敏研,纏著我向我追問昨天音樂比賽的事情,她問道:「小志,尋日見到你同呂靜宜參加合唱組喎!你地唱嗰首歌好好聽啊!今日午飯時候就會公佈入圍結果,你地應該入硬決賽啦!」

「多謝,如果入唔到圍,應該個問題出係我嗰方面,絕對唔關呂靜宜事。」

「唔係喔!小志,呂靜宜唱得好就緊架啦!但係估唔到你都唱都唔錯喔!上年唱K都唔覺你唱得咁好。」

成敏研說的是事實,我以前的歌聲是很虛、很無力的,其一是因為我缺乏自信,當被別人嘲笑一兩句、更甚只是盯著我看,我便感到很不自在;其次我回到1998後,近乎每天跑步,心肺功能得到大大的改善,整個人的精、氣、神亦得以提升到另一層次。

「都係全靠呂靜宜嘖!佢音樂造詣咁高,指點我一兩句,我成個人都唔同晒啦!」
此時,郭左杰與姚智風亦走過來湊熱鬧,我笑道:「郭左杰,你尋日就威啦!係咁多老師同學面前係台上發表愛的宣言,盛衣貝實霖死啦!」

「依啲係我地之間嘅情趣嘖!反而你唔聲唔聲,到你尋日同隔離班嘅呂靜宜拖住手,我地先知你地行埋咗。」

姚智風亦道:「係囉!我地初初仲奇怪,你成日同嗰三條囡一齊,究竟想溝邊一個?我仲以為你實揀嗰個大波學生會主席添!點知你揀個高瘦平。」

我澄清道:「你地攪錯晒喇!我無同呂靜宜一齊,我地無野架,拖手只係一種戲劇效果。」

姚智風問道:「小西,你信唁信啊?」

郭左杰點頭道:「咁我又信喎!嗰個呂靜宜人靚、成績好、有才華、有家底,條件咁好,大鳩志係咩新鮮蘿蔔皮啊!如果係嗰個大波主席或者楊鳳瑤,都仲有啲可能。」

我苦笑道:「哈,我好高興你相信我,但係我真係講唔出多謝。」

到了第一堂中文堂的時候,坐在我隔離,一向高傲的宛琳珊,居然向我傳紙仔。

我瞧了瞧她傳給我的那張紙,再瞧了瞧她,她的神情有幾分尷尬,先前因為宋蓮的蜚短流長,她像大半班同學那樣去無視我,把我當成透明人。

我瞧見紙仔內寫道:「估唔到你尋日比賽嘅表現咁好。」

我寫道:「係呂靜宜表現得好嘖!」

宛琳珊寫道:「我係話你參加獨唱嗰首,你自彈自唱,估你唔到。」

我見狀感到詫異,當時輪到我上台自彈自唱出明年今日的時候,我並沒有留意到宛琳珊的存在。
我寫道:「當時台下得番咁少人,估唔到妳係其中一人。」

宛琳珊寫道:「我由開始坐到最後,我覺得你嘅表現令人眼前一亮。」

霍然間得到了宛琳珊此等美女的讚賞,確是讓人振奮的,我寫道:「多謝。」

宛琳珊寫道:「啲人話呂靜宜嘅獨唱歌,同你地首合唱歌係出自呂靜宜手,但我覺得唔係,你先係會過去的、生命樹、明年今日三首歌嘅創作人。」

我感到納罕,宛琳珊再寫道:「如果係呂靜宜作嘅,咁點解反而係你自彈自唱,而唔係佢喔!你係對依首歌好熟,先可以自彈自唱。」

想不到宛琳珊原來這麼心細如塵,我真的低估了她,一直我認為長得漂亮的女人就儼如花瓶一樣,但我好像錯了,布正麗、宛琳珊都是長相漂亮,同時兼具智慧的女生。

對於宛琳珊這個臆測,我的態度可以算是默認,我寫道:「咁點?」

宛琳珊寫道:「咁證明好多人一直低估咗你,包括我在內。」

到了午飯的時候,我與呂靜宜等人到了學生會等候入圍的結果,在學生會眾集了不少同樣等候賽果的同學,當入圍名單被貼在壁報板上,我發現了我和呂靜宜均順利進入了獨唱組和合唱組的決賽。

每名入圍決賽的獨唱組參賽者的名字旁,都有一個由七名評審相加的總評分,呂靜宜以高達六十六分排在獨唱組的第一名,拋離第二位高達七分,而我在獨唱組的總評分是四十九分,位列第七位。
而獨唱組其他較為熟悉的名字有:第二名,何康誕,總評分五十九分;第九名,成敏研,總評分四十六分;第十名,宛琳珊,總評分四十五分。

合唱組除了我和呂靜宜外,對手還有何康誕、成敏研和另外的兩組。

楊鳳瑤看到了壁報板上的結果,吁了一口氣,道:「謝天謝地,好彩真係入唔到決賽。」

我搖了搖頭,道:「無出色,難為學姐咁努力去練習,居然搵著個毫無鬥志嘅拍檔。」

楊鳳瑤哼了一聲,道:「知你巴閉喇!入咗圍。」

柳豔喜道:「成皇志,講個好消息過你聽喔!原來董老師同植爺、暉洋都好熟架,佢地兩位應承咗平安夜嘅決賽,會嚟學校做評審啊!」

我聞言大吃一驚,道:「吓!唔係啊?」

植爺是明年今日的作詞人,而暉洋在明年今日這歌曲負責編曲的、會過去的是他作曲的,我這剽竊的人,要在兩位原作者面前去演繹他們未來的作品。

呂靜宜斜睨了我一眼,奇道:「成皇志,你仲咩咁大反應嘅?」

「哦!無…我開心過頭嘖!」
今日都出到文

希望可以繼續

順利完埋個歌唱比賽
會唔會嗰陣已經作好有個底
未正式推出
咁咪大檸樂
加油呀
會唔會嗰陣已經作好有個底
未正式推出
咁咪大檸樂

繼續留意

希望依兩日完成埋成個比賽

希望
今日都出到文

希望可以繼續

順利完埋個歌唱比賽

最緊要休息充足
真係唔得嘅,咪放個break plan返個故事發展方向,最緊要有交帶姐。我地都係想睇有質素嘅故,無謂你寫唔出 為左交貨要鳩寫 之前巴打提過會去旅行 可能係個機會

我真係要做多啲運動

跑完步個人鬆啲

先寫到

我真係要做多啲運動

跑完步個人鬆啲

先寫到

加油 春巴打
你今天為春巴加咗油未?
加油
好好睇加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞