(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
一曲唱畢,呂靜宜現出驚為天人的神色,讚嘆道:「天才,你真係一個天才,你未夠十六歲,點可以作出咁好嘅曲?同填出咁靚嘅詞?」

我對呂靜宜的稱讚感到受之有愧,我轉移話題,道:「有無紙同筆,不如我寫低啲歌詞,講畀妳聽我唱邊段,妳唱邊段。」

我抄寫了整首「會過去的」的歌詞,指著第一段,道:「第一段妳唱先。」

呂靜宜皺著眉道:「等陣先,早知一定與你…跟住係咩啊?」

我聞言感到有點尷尬,我的字跡一向如狂草一樣,曾被不少老師投訴過看不清我所寫的字。

於是我讀出了歌詞,呂靜宜則作出筆錄。

花了一些時間,呂靜宜補寫了「會過去的」的整首歌詞,她的字體端莊秀麗與我那鬼劃符的字跡形成了強烈的對比。

「係呢?你係咪作咗好多歌架?有無啲歌啱我唱架?其實我揀嗰首歌好似唔係好適合我咁?如果你有啲適合我嘅歌,我想轉。」

今天,我已經侵犯了兩次知識產權,正確一點來說,應該是知識文化的逆權侵佔;但正所謂一件污、二件穢,我亦不介意當第三次的文化竊匪,於是我微微點頭道:「我諗依首歌應該啱妳唱。」
嘩!仲有好多野未做

今日係咁多,待續
Live
正呀
屌 笑死
push
合唱PPAP全校洗腦
會唔會就係呢d歌搞到俾人知成皇志搭左時光機?
到我生日了 加文
btw會影響原本進行既時空了
今次仲要影響得好勁
到我生日了 加文
今次仲要影響得好勁

未必既 如果只係單純係學校入面既人知道明年今日呢件事 冇爆出去 衣神清 應該都係照唱明年今日既 我覺得
到我生日了 加文
今次仲要影響得好勁

未必既 如果只係單純係學校入面既人知道明年今日呢件事 冇爆出去 衣神清 應該都係照唱明年今日既 我覺得

硬係會覺有人會話發現 曠世奇才咁宣傳大鳩志
到我生日了 加文
今次仲要影響得好勁

硬係會覺有人會話發現 曠世奇才咁宣傳大鳩志

如果唔止得主角一個返咗黎嘅話...
主角 可以起筷

放學 音樂室 呂小姐 男主角彈鋼琴

向日本劇 之後就食女

唔係好明最嗰句
Live 巴打寫得唔錯又多文 連續睇左3個鐘先live到

我打咗成五個月
你三個鐘睇晒
出書一定買

我諗應該出唔到

個故有排寫
會唔會就係呢d歌搞到俾人知成皇志搭左時光機?

唱 side side side 啦 包你拎第一
到我生日了 加文
今次仲要影響得好勁

繼續留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞