(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
寬頻師父話原來個ROUTER壞咗,所以電腦連唔到線,我聽日收工去買個ROUTER,今日無文,我都係攞老媽子部機,上嚟交代一句

USB 由電腦轉去手機再出又或者手機share internet比電腦用出文唔得咩?
寬頻師父話原來個ROUTER壞咗,所以電腦連唔到線,我聽日收工去買個ROUTER,今日無文,我都係攞老媽子部機,上嚟交代一句

USB 由電腦轉去手機再出又或者手機share internet比電腦用出文唔得咩?

爸打

爆晒數據

前幾晚都係咁share 用電腦出文

今晚放工落旺電買router
午飯時候,呂靜宜說待會就要比賽不宜吃生冷、熱氣的食物,建議到粥鋪吃粥,柳豔和楊鳳瑤亦均表贊成,於是我們到了石蔭街的粥鋪吃粥。

當我踏進粥鋪,放目一看,有多張熟悉的面孔出現我眼前,管佳莉、宛琳珊、成敏研、陸泳祥、林海原、霍去登等大半班的4D班同學亦在,果然人同此心,大家都避免進食刺激的食物,以防影響待會比賽時的演出。

進入了粥鋪後,除了面面俱到的陳依官向我微微點頭示意外,其他人亦只是瞥了我一眼便把我當成透明,除了因為我被他們視為生人勿近的危險人物外,另一個原因就是他們紛紛把目光轉移到今次比賽的大熱門呂靜宜身上,有吳林紫娣歌后之稱的呂靜宜,在上年以中三學生的身份在獨唱組力挫多名中六、中七的參賽學生封王,還記得當年她以Shirley的「約定」作參賽歌曲出戰,唱到第二句「~還留住笑著離開的神態~」的時候,全場的師生已經為之著迷,禁不住鼓掌,當時評審之一的丁老師高度評價呂靜宜:「除咗Shirley外,依個版本係我聽過咁多個版本裡面最好聽嘅。」

結果在七名評審一致通過的情況下,呂靜宜成了1997年的獨唱組冠軍。

此刻的呂靜宜成了在場所有參加者的大敵,因為他們知道有呂靜宜列席,他們最多只能爭奪亞軍,但當然亦有參加者希望可以創造出大衛戰勝歌利亞的奇蹟,一舉成為吳林紫娣全校師生的焦點。
我們坐在最角落的那張檯,我則站在最角落的位置,微微把頭垂下,但眼角餘光卻能觀察到他們在交頭接耳,豎起耳朵還能聽到他們在評論待會的比賽。

「咦!嗰個頭髮長長,好高嗰個咪係4E班嘅呂靜宜,聽人講佢彈琴去到演奏級嗰喎?唔知佢唱歌係咪真係咁得呢?」

「你今年先轉入嚟架?佢上年中三第一次參賽就攞咗獨唱組冠軍啦!」

「超!啲人叫我做安邦鶴佑架!今年有我做對手佢最多攞第二咋!」

我聞言不禁抬頭打量了那人一眼,那人臉上坑坑洞洞的都是暗瘡疤,我輕聲向身旁的柳豔問道:「學姐,妳知唔知嗰個男仔係咩人嚟?」

柳豔遁我的視線覷去,亦低聲回應道:「嗰個男仔係6M班架,平時都好牙擦,之前佢有份選學生會架!你唔記得咗咩?」

我回到1998是十月頭的事,學生會選舉在九月尾,看似相差數天,實則已經相差了十八年,我記憶力再好亦難以記起十八年前某位只有一面之緣的同學是誰。

呂靜宜與楊鳳瑤去了排隊購選粥品,我瞧見我班那些有參賽的女同學亦借故走去與呂靜宜寒暄,希望刺探一些軍情。
當中有份參賽的陳慧琼、宋蓮上前與呂靜宜搭訕,宋蓮問道:「靜宜,聽講妳今年唔唱Shirley,用自己作嘅歌參加比賽喎!」

呂靜宜應道:「係啊!我唔唱Shirley,但我用嘅參賽歌曲,唔係自己作,成首歌曲同詞都係出自成皇志手筆。」

陳慧琼愕然道:「吓!嗰個狂燥症識音樂嘅咩?靜宜,妳講笑咋!」

呂靜宜道:「佢都有參加今次嘅比賽,為咗依次比賽佢好努力,我相信佢到時嘅演出會震驚全場觀眾。」

宋蓮輕蔑一笑道:「到時佢係台上狂燥症發作,向台下掟咪就真係震驚全校師生啦!」

在旁的楊鳳瑤瞧不過眼,道:「其實妳地咁樣喺背後唱衰人真係好好玩咩?妳嬲佢掟妳書包落街,但妳又唔諗下其實係自己乞人憎在先,無端端打人一巴,唔覺得自己有錯咩?」

宋蓮聞言漲紅著臉,反駁道:「妳…妳唔知頭唔知路就唔好咁多聲氣啦!」

眼看宋蓮與楊鳳瑤要大吵一場之際,呂靜宜拍了拍楊鳳瑤的肩膀,勸道:「鳳瑤,唔好同佢地嘈,我相信其他人睇到成皇志嘅演出,就唔會相信成皇志喺佢地口中講到咁不堪,音樂係會反映一個人嘅內心世界。」
陳慧琼「勸」道:「靜宜,妳唔好再痴埋佢地到啦!佢地係野蠻人嚟,妳再同佢地玩,妳都會變咗做野蠻人架!」

呂靜宜寶相莊嚴,應道:「佢地都係我嘅朋友,唔該妳地唔好再詆毀佢地。」

我瞧見呂靜宜、楊鳳瑤與陳慧琼、宋蓮間的氣氛有點兒僵,正想上前看個究竟之際。

柳豔突然問道:「成皇志,你同靜宜嘅參賽歌曲都係由你一手包辦,真係想快啲聽到你嘅作品。」

「多謝妳啊!學姐。」

柳豔笑道:「多謝?同你講明先啊!先小人後君子,我都好高要求架!如果我覺得唔OK,我啲評語都好難聽架!」

「我唔係講依樣啊!我係多謝妳去請董老師幫我求情。」

柳豔神色詫異,結結巴巴道:「吓!我…我,你講咩啊?我無喎!」

「董老師話有人請佢幫我求情,知道我想參賽嘅除咗呂靜宜之外,得妳同楊鳳瑤,以死妹釘嘅性格,如果係佢做佢一定同我邀功,唔會叫董老師幫佢守秘密嘅,唔係楊鳳瑤咁就得番學姐妳,而且董老師係辯論社嘅導師,咁啱學姐妳又係辯論社嘅幹事,去搵董老師嘅除咗妳之外,我唔信仲有第二個。」

柳豔被我說破了心事,兩頰緋紅,企圖作出辯解,道:「其實…我只係…」

我握拳輕搥自己的胸口數下,正色道:「在心中。」

此時,楊鳳瑤回來,道:「成皇志,你喺靜間嘅比賽一定要好好表演,千祈唔可以衰比其他人睇啊!」

呂靜宜亦附和,道:「係啊!成皇志,鳳瑤講得好啱!你一定、一定要做場GOOD SHOW畀全校人睇啊!」

我與柳豔面面相覷,不明白她們二人為何突然間變得這麼激動。
幾時比賽 快快快入直路
睇錯做拍學姐個心口
柳豔加甜
幾時比賽 快快快入直路

其實又唔係打交

比賽個過程會好快,係事前啲野多啲野寫
睇錯做拍學姐個心口

豔字點讀
仲有無 加速 快D唱
仲有無 加速 快D唱

返緊工喎

頭先都係偷貼
比起加甜,更想睇陳慧琼仆街
仲有無 加速 快D唱

返緊工喎

頭先都係偷貼

偷寫
好多文
仲有無 加速 快D唱

返緊工喎

頭先都係偷貼

偷寫

再偷貼
睇錯做拍學姐個心口

我握拳輕搥學姐的胸口數下,正色道:「在心中。」

睇錯做拍學姐個心口

嗚呀!!!!!!!
Live 真係大波學姐
睇錯做拍學姐個心口

嗚呀!!!!!!!

睇錯做拍學姐個心口

嗚呀!!!!!!!

隻故拍成戲嘅話會有幾多集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞