『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
好長唔引用了,多謝地勤巴打既分享
原來特衰唔但只要共享支那人榮耀,仲令到地勤有咁多工作量
上面樓主巴打po 嗰條link 個blog 入面都寫咗 2018 年gov.uk 更新咗寫 淨係BC 先可以apply evisa 所以都係搏唔過 都係搞返voa 吧啦...

不過話時話 越南既富國島 bno 就好似可以visa free 去 心思思想6月去玩
係柏林買電話卡個德國大叔對我揸住本英國護照好困惑
揭嚟揭去
仲用德文口噏噏「乜香港人唔係用中國...」
Scheiße
香港人已經被火車頭代表咗
多謝特衰帶挈
幾經波折,終於收到HMPO電郵 原本4月12俾左我但無收到,24號又來多一封依然收唔到
要我交一份Section 10
其實係唔係即係副簽?
(利串:3月26交表,4月2號接手)

重有,有無人好似我咁收HMPO電郵要攞副簽?
Defence Secretary Gavin Williamson sacked over Huawei leak

https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-48126974

要你搵副簽係應份嘅,呢啲後追副簽就嚟變秒經
準確度排名:問當地領事館<Timatic<FCO...............<垃圾愛国廢老豬朋狗友
即係領事館最唔準
你係唔係調轉左個<?
唉屌自膠
英國政府好勤力
我見到5月1日approved,之後下午7點printed and sent,做到7點都未收工
佢好似都係反對用華為
衰多口 但其實冇搞輿論壓力又可能俾may姐過咗
係100% 跟足 因為有咩都可以白紙黑字deal
烏克蘭呢個我未預過都無check過
總之係航空公司角度 timatic話得就得 唔得就唔得
睇下我返工有冇機會check俾巴打睇

水牛卡
照你咁講,若果個客直接香港飛烏克蘭/格魯吉亞用BNO的話你地會唔俾佢CHECK IN?
唉,八卦問吓,港澳廁板要人手輸入資料。咁香港簽證身份書呢?我網上見最底條碼國籍又係CHN,咁點攪? 會唔會似強國護照咁,反正去邊度都要簽證,唔駛人手輸入資料?
有無啲BNO或者廁板CASE值得講吓,或者其他奇難雜症?
唔係100%,但都好準確吓。

通常TIMATIC話BNO要簽但實際免簽,寧枉毋縱。 暫時無印象TIMATIC話免簽而目的地要求BNO事先簽證。 係最近印尼果單,不過TIMATIC一收通知就即改。
想問咁多位近排續bno嘅巴打
你地第二份dhl入面個白色信封係咩size?
a4定a5?
同埋除左舊bno,出世紙之外
身份證,廁板影印本會唔會寄返黎?
Hmpo果邊依家聲稱所有野已經寄返俾我
Thanks all
點解會唔俾我冇乜印象我做過BNO飛烏克蘭所以答唔到巴打
好老實呀 比例大概係50本特衰先有1本bno 我做歐洲機都係咁話

屌你老味 講起簽證身分書就on9
簽證身分書個bio page係同特衰bio page 95% match
如果條友仲用埋護照套 我敢講有一半同事都唔會留意到個本係簽證身分書 佢個碼都係CHN 要自己手入HKG 但係你要自己check清楚佢係有冇visa 唔可以靠機幫你double check
見過有同事因為簽證身分書爆鑊

其實都無咩奇難雜症嘅 有同事走去judge個bno客去英國無回程機票 叫埋supervisor過去 點知開tim 見到唔使回程嘅 即刻俾個掃把屌到屎忽開花

唔好話我打飛機 但用得bno嘅通常都有返咁上下sense
唔似得個啲用特衰跟團嘅 問你去邊都唔撚知 大佬 你坐飛機知道自己目的地係邊係基本責任呀下話 仲可以嫌我煩 屌鳩我 又唔知香港人名幾common Chan Tai Man 可以係陳大文 又可以係陳太敏 食錯客囉 咪我地做check in 嘅爆鑊囉 你又on99咁去錯地方 何必呢

所以係我係到奉籲咁多位巴打 check in 個時唔好嫌我地問你地目的地煩 我地問得你額外嘢 十之有九係你麻鳩煩有問題架咋

我真係試過俾個廢中屌
:目的地去邊?
:歐洲
: (歐洲咁大你去哂?) 歐洲邊到?
:德國呀 (開始燥)
: (os同上) 德國邊到?
: 慕尼黑呀屌你死廢柴 睇死你讀唔成書先做地勤.....etc
啲特衰廢老真係一打膠唔使找

你估我地好想同你地講咁多嘢咩 快快手清完條隊去食枝煙好過啦

好似有啲off topic
Sor咁多位巴打
太長唔quote啦

上便個地勤巴打真慘
到底要幾痴線都可以人地問條問題就開始燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞