『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
做呢行真係帶埋老母返工 不過我只係想儲機場經驗 做多一排就走lu
兩個星期之後帶bno去袋鼠國破處
屌 用錯fd個ac
Funson?
做地勤真係好撚慘
深表同情
所以我一見到BNO holder 就會offer d 靚位(bulkhead/ extra legroom/ aisle) 俾佢地, 反之特區加上串果d就坐機尾啦仆街
今日收到第二份DHL
身份證同廁板副本有相+資料既都寄返比你
廁板內容果幾十頁副本就冇收到啦
其他正本,就連地址證明副本都寄返比你
呢D野你好我好, 你唔煩我我都唔會想煩你, 大家快手做完咪快手散band, 你食你既煙, 我入禁區食我既魚蛋粉

利申: 自問都算係好客, 不過都可以變成西到爆既西客
好想快d到月尾去旅行幫本bno破處
唔想再共享中國人榮耀
其實咁樣就已經解釋到點解特衰係外國機場Check-in點解成日比人問點解你冇Visa? 因為佢哋唔知CHN下分咗HKG同MAC?
不過我都要多謝上年係Bristol check-in時候嘅地勤,就係因為佢呢句問我點解飛EU唔需要VISA,觸發咗我續BNO嘅衝動,嗰程Trip完咗即刻睇Doc自己搞掂晒。
唔該巴打
想問埋hmpo個白色信封size
因為我只係收到舊passport,個信封a5 size
如果佢地正常係用a4 size信封嘅話
某程度上可以證明佢地真係寄少左野俾我
咁我就可以有個point同佢地講
依家佢地唔肯認冇寄返張出世紙俾我
我寄過去既兩張出世紙都過左硬膠,放唔到入A4 SIZE,所以比左A3 SIZE 白文件袋 寄過黎
封面就痴左A4 SIZE既 HMPO字眼既 文件袋
睇黎你要追返佢地張出世紙,冇可能淨係得本舊BNO

BTW, BC單野有冇咩回應
如果整唔見你張出世紙, 叫佢賠個BC 作補償
留名
Bc仲係冇回應呀
Hmpo又話會主動搵我
等左成個禮拜都冇消息
既然我已經主動通知左佢地,係佢地唔搵我
咁我已經盡左自己責任,唔會再理依件事
等佢主動送上門先再算
佢地唔理最好, 自動變左BC
真係中大獎
HMPO真係那西到痴線
就來冇BNO但係97前出世都會變有架啦
之前先討論過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞