『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
咁大獲
做野那西?
地勤其實都見唔少怪野,聽過問返地勤轉頭你電腦冇我機票資料飛邊咩
唔係,而家BC有機會用BNO簿皮
本身外國人對香港人有bno已經好陌生,加埋卡域巴個本係bc黎,所以德國佬黑人問號都正常
等住睇班港豬係2047年7月1日,去邊個國家都要排隊簽證
使乜2047,經過日晚晚周事件後,隨時好多國家唔承認廁板,全部要簽證。
上一個講呢句既人比我屌插到屎忽開花
你想試埋一份?
[BNO權益問題]

我想知揸住本BNO可唔可以去指定既英國大使館以英國國人身份辦同性結婚?
(已知我國唔得,CENA好似可以)
沒記錯出咗香港就可以?(記得有人講過類似問題係可以註冊但係詳細唔記得)
之前睇過新聞有個case係可以改性別
依家好似變返冇得撥入喇
我反而擔心BNO會俾CNO拖累
補充返篇新聞:
Sho去銀行開戶口,因為不想銀行的書信以「小姐」稱呼他,故帶同已更改性別的BNO證明自身(在英國的《性別承認法》下,跨性別人士只需提供醫學證明,便可更改性別,毋需完成整套變性手術)。結果銀行經理下逐客令,「我哋做嘢好認真,你身份證同passport嘅性別唔同,我唔可以俾你開戶。」
樓上大長唔quote了

唔講都唔知特區護照對地勤嚟講咁撚麻煩
港女護照蓋聖誕老人村印遭國泰拒登機 前空姐:證件有額外印章或影響出入境
https://lih.kg/1137042

唔得啦,依家無咗呢回事。

護照依家一律最多十年,超過十年,歐盟唔接受。 費事攪出好似白羅斯、津巴布韋護照,一本可用十五、廿年。
例如?
咁多地方唔印,硬要攪本護照。

明知塊廁板不堪一擊就唔好亂咁攪啦。 潘太個女有無投訴個老母從來無教佢common sense? 屌,又唔攞張出世紙、畢業證書上面印?
我都係咁懷疑扣左關定寄失左
想問相我影完 連d文件直接寄埋俾佢 ok?
個網畀咩指示你就做咩 ok?
有機會你book錯日子,姓同名調轉book,打錯名,去錯counter check in,張飛agent收左你錢但無幫你出飛,咁電腦就會搵唔到
但如果你provide到13個digit嘅ticket number 地勤就一定會搵到個booking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞