『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
要真係好準時立即轉status 要用dhl個d
因為我都問緊HMPO我點處理好 / 有無收過
但其實HMPO有收過應該會轉status 而非awaiting
我咁諗是咪正路?

所以我覺得問HMPO有無收過好似好on9
除非HMPO都miss左
所以奉勸大家用speedpost
樓上咁長唔quote, 巴打諗法正路
HMPO 收到就會轉status, 由awaiting 變左being processed
我前兩日得閒先登入去望下就發現轉左status , 好可能早3-4日已經收到件
反而royal mail 既status完全唔郁 搞到ec-ship 個tracking都廢埋
早2個post 仲有人笑人寄speedpost 貴
HMPO轉status都唔係立即

會有一至幾日delay

但上便巴打成個月咁就似真係出左事
PASSPORT同身分證明文件我真係寧願比貴D
終於Dispatched
23/4 下午兩點半左右SPEEDPOST
25/4 派遞成功
26/4 轉Being Processed
11/5 Dispatched
文件如下:
Declaration form (有副簽,搵左個持加拿大護照做醫生既朋友幫簽)
身份證彩色影印
自己出世紙正本+媽咪出世紙正本
相兩張
父母離婚證明
已過期特區護照
舊BNO
住址證明
副簽朋友既護照資料頁
係2個巴打
終於Dispatched
23/4 下午兩點半左右SPEEDPOST
25/4 派遞成功
26/4 轉Being Processed
11/5 Dispatched
文件如下:
Declaration form (有副簽,搵左個持加拿大護照做醫生既朋友幫簽)
身份證彩色影印
自己出世紙正本+媽咪出世紙正本
相兩張
父母離婚證明
已過期特區護照
舊BNO
住址證明
副簽朋友既護照資料頁
父母結婚證明

屌你老味本新廁板
個支國旗
應該愈來愈多其他國家IO問做咩呢本支那PASSPORT唔駛VISA
啱啱有fd喺中東玩咗幾日轉機去歐洲比啲ground 屌佢無visa
玩得開心d,等睇遊記
10yr long residence 應該可以計
https://www.gov.uk/long-residence
agger 好似97前出世紙呢d文件
唔見左就無仇報
共享榮耀
求救

用身分證大法申請BNO,用新System,岩岩收到電郵叫我打去英國,我係咪都要照做?
有無Ching 知4月之後出嘅BC有無BNO 新加嘅Observation 呢?
好似咩都冇寫 , 有巴打4月中左BC
Thanks
舊系統申請,過期17年

12/4 寄郵局掛號
18/4 轉 Being processed
2/5 Dispatched
7/5 收 DHL SMS
9/5 到手

無畀父母出生證明同結婚證書,寫咗封嘢解釋
搵持BNO專業人士副簽
岩岩收到BNO
但係發現佢冇比返出世紙正本
應該點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞