『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
無可能會發生,因為佢地一定有Record。
但係Sam gor呢
https://www.mirror.co.uk/news/politics/twins-4-conflicting-passports-same-14973708
英國有個老豆幫對孖仔整Passport
一個有EU一個冇EU
係,真心想知,名正言順返屋企
之前填form
剛剛收到香港郵局覆左email話 6/4 已離開香港去目的地
究竟點撚樣
HK話寄左UK話未收到我仲有咩可以做
定等多幾日
簽證身分書個type係PH
護照係P
正路唔會整錯?
https://www.consilium.europa.eu/prado/en/CHN-JO-03003/image-208302.html
問題似係因為機讀係CHN,HKG要手動入。一手動就出曬事
支那,支港免簽證國家唔同,但一齊用CHN同一個code,
On撚鳩
好快就會免簽國家一樣
不過空姐空少嘅證件係寫HKG
想問下地勤巴打簽證身份書常見啲定係BNO常見啲?
特衰日日見一堆
BNO可能一日一兩本
簽證身分書可能幾個月先一本
1日1-2本真係好少
有朋友做AV狗,日日都見到,年青人多
AV狗姐係咩?
Avseco?
我覺得係Avseco
最後生嗰啲都22歲啦
好正路,50:1,係外國有時撞見香港人,全部都係攞住本廁板。 全世界都唔夠廿萬本流通,咁嘅數量分分鐘同冰島護照差唔多。

DI應該好易認,螢光黃同碟星洲米差唔多顏色。不過又係國籍碼累事,我見其他國家,尤其歐盟簽發無國籍護照或難民護照,國籍唔係XXB就係XXX。一個CHN可以係港澳廁板、正宗廁板、螢光廁板,屌,真係幾十萬樣。你唔講我都唔知BNO可以無回程機票。 咁如果我用BNO由香港飛德國,但又無回程機票,目的地又唔係護照簽發國,咁又得唔得?

香港人係躁底,我以前係香港都係咁,講多兩句開始唔耐煩,但走咗佬之後就收晒火。應該係壓力問題。
唉,一講護照就好心噏。 雖然出外用BNO少啲麻煩,但兩個國籍都無居留權、都無公民權,都係掛單:有名無實。好X想快啲搣甩強國籍。
條七婆收咗柯打要落手,十幾萬人遊行當PARTY。一落實逃犯引渡,若果唔少人攞住塊臭廁去申請政治庇護,美帝一拍枱,香港即時收檔。 唔駛講乜,諗都諗到,幾年前拎住把遮坐馬路,無BNO都揸住塊臭廁,去到歐洲、美加澳紐申請政庇嘅人數一定會升,到時無可能唔落閘。
本BNO過期未續
新聞話紅色護照簽發到10月
之後脫左歐可能就轉做藍色
你地會趁而家續左先定等到新護照出先續
除非你本BNO係喺最近一兩年過期,又或者嚟緊半年內就快過期
否則一定係愈早續愈好
護照署對過期十幾年嘅BNO已經手緊咗好撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞