『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
係, 佢話有tracking 同要簽收, 穩陣過e-express
近期去過東京同名古屋都冇再問我拎身分證
淨係係名古屋俾佢問左一句 Are you living in HK?

反而之前係泡菜國 本BNO scan極都出唔到boarding pass
搞左勁耐
同DHL差2,3日,但係價錢平80%。絕對超值
傳韓國好多Passport Scanner都係支那做
明明咁多個家都冇事偏偏係韓國出事
我就係俾名古屋地勤check 身份証
想問下點樣check本bno 係英國寄到去邊。
因為我只係收到封email話 deliver by Dx delivery
係囉 退稅又煩 要機場真人先搞到
咁最後update份野去到邊
BDTC同BNO係兩個唔同國籍嚟
你點報失一樣你無拎過嘅嘢呢
比負皮嘅到底想點
會比返本BNO你?
下世小心啲
現名真係改咗做BOTC even GOV.UK connection with Hong Kong個page都咁講
不過BNO同BOTC 97後的確一啲關係都冇
Btw條友唔識睇doc就由佢送錢俾HMPO
HK Post : 已交付運輸公司/岀發前往目的地
Royal Mail : Item Leaving overseas (Hong Kong)
好多巴打都係有BDTC無BNO,特別係97前未夠18歲個班。
呢班真係麻煩啲,冇得用身份證大法要比次錢先知真正結果。
以前有得用電郵問,以家都無得咁做。

希望英國可以修例,有得攞返 BOC 都好。
香港出世都唔一定有BN(O)
有個朋友香港出世,身份證(01-97),諗住一定係BN(O)
點知交左錢先知係佢出世果下,老豆老母兩個都係未住夠7年(即係無永久居民)
身份證(01-97)好大機會只係申請CI比佢
家陣照寄,唔知點
屌你睇下doc先啦,出世紙會寫埋係咪永久居民
屌睇撚錯,父母,收返曬
當年香港出世成為BDTC係要父母都要係BDTC先可以?
16號到英國 依家仲係being processed
啱啱睇過下BNA1981,入面講話一個人要憑出生而得到BDTC(BOTC)嘅話,要:
1. 父母喺個人出世嘅時候
(a)已經係BDTC(BOTC); 或
(b)定居喺嗰到
2. 如果一出世嗰陣父母未係1嘅情況,而個人要登記成為BDTC(BOTC)嘅話,要喺父母已經有BDTC(BOTC)或者已經定居之後,透過申請而得
3. 如果一出世嗰陣父母未係1嘅情況,而個人要「登記」成為BDTC(BOTC)嘅話,可以喺10歲或者之後同時申請年內冇超過90日離開嘅情況下登記成為BDTC(BOTC)

希望冇搞錯啦
https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61/part/II
條友就係以為自己'established'

我仲知有人1990年之後出世,父母兩個住夠年數(7年)果下已經過左入籍deadline(1996March31),焗住等97之後先自動(按基本法規定)成為永久居民,之前只有U代碼身份證(持證人登記領證時在香港的居留不受入境事務處處長的限制)
(定居
任何人倘若:
通常居住香港;及
在香港並不受任何逗留條件的限制,
則該人會被視為在香港定居。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞