『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
好似要去英國住先得?
我屋企都係咁

父母都冇申請...但有幫我同我阿哥申請
真係
You’re married to or in a civil partnership with a British citizen
To apply as the spouse or civil partner of a British citizen you must have lived in the UK for the last 3 years.

You’ll also need to have one of the following:

indefinite leave to remain
settled status under the EU Settlement Scheme
a permanent residence document to confirm you have permanent residence status
If you do, you’ll be eligible to apply for citizenship immediately.
https://www.gov.uk/british-citizenship
我冇都唔希望佢冇嘅
你如果只係想幫佢續就睇Doc啦
英國亨利王子的兒子命名為
亞奇‧哈域臣‧蒙巴頓-溫莎
Archie Harrison Mountbatten-Windsor
97前我只去過北平,台灣都未去過。 全家本來都無申請過護照,但係師奶有師奶一套,聽埋啲三姑六婆講話唔攪護照,97後無護照去旅行,結果全家都係95年一齊申請。 改朝換代,前朝留低本護照都唔申請,十萬九千七一本就話貴啫,小童果陣好似百幾二百蚊可以用五年。 我唔明做老竇老母對國籍咁唔上心。
雖然特衰同BNO去台灣可以互用當同一本
但其實用過特衰再用BNO入境個IO會唔會講啲咩呢?
掂行掂過冇野講定係問你點解用唔同passport?
係咪要背定港澳關係條例比IO聽?
有冇巴打試過呢啲case比台灣on9 IO 留難
北平
入希臘有冇印?
我自己經驗:完全無問題,乜野都無問!
sam gor
台灣啲IO基本上一見你拎埋張入台證出嚟都會知係點做
不過最經常搞唔清嘅都係啲工作人員
舊年喺金門個水頭碼頭過關去廈門
將本BNO另咗去後面就試過俾禁區裡面啲「指隊人員」以為我同前面個支那媽係一家人
後尾我反返轉佢先話,哦原來你是英國咁遠嚟架
我帶住家老母同啊婆入
比個靚女海關周中
無。行EU.我係飛雅典入境嘅
咁都中,你老母阿婆攞廁板?
答返佢唔遠唔遠

700幾公里姐
邊應該唔關事

我用bno過日本都中過

返而係後面用cno既阿媽冇事
33885644?
3399[black]5644[/black]
又打錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞