『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
啱啱睇到
az巴打出手了
咁岩見到姐
新系統你手機影upload上去就ok
新系統手機影完upload 就得
BNO vs CNO
都話無印架啦
一見到呢啲comment第一時間貼咗#16幅圖就好多時收得工
話說我德國出境個陣都係咁 講明咗都無吸到印
但我而家出咗境得入境印冇出境印
見住個io r曬頭個樣好搞笑
三日後飛去愛爾蘭幫本BNO破處,再由都柏林飛格拉斯哥,再飛貝爾法斯特

入完愛爾蘭再入祖國,究竟會唔會唔肯畀印我破處失敗,啲行程同啲度假英國人好似,當咗做BC
用完舊系統申請先見到個POST 應該冇問題?
副簽係咪可以唔簽博佢過都得? 得個唔太熟既親戚係英國可以幫我簽
同埋申請完幾時先收到email? 過左幾個鐘都未收到EMAIL
thx
副簽既條件已經好鬆
揾bno幫你副簽都得
唔係要hmpo接受既專業人士幫手簽? 因為細個改過名 我諗都冇得避 如果bno都得咁就易搵好多
我去丹麥都係咁,有入冇出印仔
睇#8啦
IO可能心諗「阿sir吸印唔駛你教」
而家新版BC同BNO用埋同一款封面
IO唔識分 唔吸印都無計
佢地無send個帳號去email到
而家想print份表格出黎都唔得
正式黎料加油侵侵
利申昨晚電腦APPLY 唔清楚新舊SYSTEM 但係分享下 希望多少幫到人

填資料俾系統將你分類

e.g.
有無舊嘅英國護照
如有,護照有無爛、護照幾時Issue

佢會將你分類
再同你講你大致上需要咩資料
以及你即將進入嘅畫面係無得save要一氣呵成做完

(我情況係俾佢分類為首次申請 系統話因為對上一本過期太耐)

你準備好就可以繼續

系統一開始會要你電子相片
https://www.gov.uk/photos-for-passports/rules-for-digital-photos
未申請想知要求請用上面link 你申請時佢都會再提
有就Upload上去 (一係就俾錢FxTxMxX之類鋪頭 覺得自己影到佢要求可以自己整 不過我就怕煩 出去影)
(同埋呢步做唔到好似就去唔到後面)

開始前佢會同你講要你父母資料 按你填到咩資料有機會要埋祖父母資料

開始後 會問你個人資料 舊BNO號碼、性別、名、出生年月日 等等

之後會問父母 名、出生年月日、出生時國藉、BNO號碼及其ISSUE日期(如有)
加上佢地有否,幾時(如有)結婚

父母BNO資料同有否/幾時結婚係可以選擇 YES/NO/I DON’T KNOW

(應該因為我填到家父家母BNO連結婚日期,所以系統無要求祖父母資料)

跟住係聯絡方法 地址、電郵、電話

去到呢個位填完 睇頁數 兩種價錢自己選擇 拎張信用卡出黎找數 (有俾你選擇要唔要埋電郵 SMS收UPDATE通知 不另收費)

付款後Redirect番去先會同你講要唔要副簽(我要) 如果要就會話有兩個選擇 幫你副簽者現居英國可以online填副簽form 否則下載手寫

另外我係要交:舊bno、特區護照全彩全本影印本、身份證雙面彩印、住址證明、出世紙;父母出世紙(或歸化證明)、父母結婚證書

頭盔:個人記憶 申請時請以系統為準

最後想請問下 之前見有巴打提過咩申請出世紙True copy代替 可唔可以請教下詳情 (父母有啲抗拒俾佢地張正本我寄過去)
新系統係邊?我綱上填from填到俾錢個到都冇
同埋一定要影上去?我sd實體相得唔得
電子相係新系統黎
想問下呢個post既野係咪for係香港既申請人做參考,因為我依加人在英國,4月頭遞左資料俾左£75,但仲未搵到副署人
佢地係有比email我,只不過封email係話比我聽申請表既reference number
完全無比到帳號我

唯有問下passport office可唔可以send個帳號過黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞