『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
咁去美國用hksar算
過多幾年先用bno apply過
即係:BNO話你有***HKID所以有香港居留權,但本BNO係無權話你有香港居留權,所以各政府機關同航空業界都有可能問你攞張HKID黎睇下,呢個先係你有香港居留權既證明,而唔係本BNO。
唔使
到時你兩本帶哂就得
美國接受你用bno入境但visa喺特衰上面

利申:濕鳩地勤
不過入境處講到明BNO係法定出入境文件 任何人出示到英國國民(海外)護照就可以唔受限制咁入境 所以我諗即使無帶身分證其實都可以據理力爭下

如 你 持 有 下 列 任 何 一 種 證 件 , 則 不 論 來 港 目 的 為 何 , 亦 無 須 領 取 簽 證 或 進 入 許 可 :
香 港 特 別 行 政 區 護 照
英 國 國 民 ( 海 外 ) 護 照
香 港 身 份 證 明 書
回 港 證 ( 只 限 由 中 國 內 地 或 澳 門 特 別 行 政 區 返 回 香 港 的 人 士 使 用 )
香 港 海 員 身 份 證
香 港 簽 證 身 份 書 , 但 該 簽 證 身 份 書 必 須 仍 然 有 效 、 或 持 證 人 在 香 港 的 居 留 期 限 仍 未 期 滿
蓋 有 下 列 任 何 一 款 簽 註 的 旅 行 證 件 :
「 本 旅 行 證 件 持 有 人 已 獲 證 實 有 資 格 領 取 香 港 永 久 性 居 民 身 份 證 。 」
「 本 旅 行 證 件 持 有 人 有 香 港 入 境 權 。 ( 香 港 法 例 第 115 章 , 入 境 條 例 第 2AAA 條 。 ) 」
香 港 永 久 性 居 民 身 份 證
你講既係岩

係香港你亦可以堅持

不過係外國你quote條香港法例,再用5分鐘去「據理力爭」,我個人情願用1分鐘俾張身分證佢睇,特別係地勤人員,唔好難為佢地,佢地都只係磨心。
observations係寫護照持有人持有香港永久性居民身份證所以有香港居留權,唔係直接話護照持有人有香港居留權。
正確
我有次去泡菜國 入境個陣用BNO無問題 departure check in條友係到問拎visa 咁唔識呢本護照都正常嘅 所以我直接俾身分證佢睇唔同佢嘈啦 佢竟然指住個身分證issue date話過咗期

咁我見佢check in其他人嘅特區護照個陣就無咩問題問 索性俾埋本特區護照佢睇啦 佢都係又要打電話又盛 最尾搞咗勁耐先check到in

有時撞到啲萌塞嘅地勤都真係會幾躁

係咪得南泡先係咁
好小聽到話寄失
唔會貪平用海運掛⋯⋯

我個陣普通空運,都係10日左右寄到hmpo,個郵局awb 就仲係寄緊
唔係萌塞,係佢英文太弱
去台灣用bno
無印仔吸,有啲失落
要去邊到先會吸引?
近近地咪日本泡菜同泰國

台灣呢啲政治因素就死心啦
用特衰都一樣係無印
可惜泡菜國近呢幾年都取消左吸印
日本仲有印仔吸
泡菜就無啦
上次去得張紙仔
示意圖:
聽講新加坡都開始用紙仔
官網個個?姐係25美金,唔洗俾6蚊中介費用個個?
有無人試過bno去澳門?仲有無印仔?
2014年年頭已經無
會比入境紙你
算把啦,我成家都係得我一個續。問佢地仲俾個你係咪儍架嘅眼神俾我

係祖國食咁多日嘢終於係Manchester中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞