『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
97前出過國應該100%有bno啦
我都想
貪字得個貧,抵死。好似呢度其他中獎Ching 咁問晒HMPO 咪無事囉
依啲實穿煲,Home Office 一查係咪 BC otherwise than by descent 就 fail 硬
我諗起2年前坐因航去台灣, 喺香港站check in時, 個地勤見我用BNO, 就問我之前有冇用過廁所板去台灣,佢死都話台灣會唔比我用BNO入境

我當時好清楚亦都好肯定台灣移民署係容許香港人用廁所板或BNO入境, 就算梅花間竹咁用都無問題

我同個地勤拗咗好耐,佢堅持要我返屋企拎廁所板,好彩我當日廁所板有跟身,最後無奈地只好用廁所板check in

去到桃園機場入境時, 我用就返BNO, 咁啱我排嗰個櫃位係一個老IO帶住一個資歷淺嘅IO, 我一俾本BNO老IO, 佢即刻就解釋比資歷淺嘅IO知香港有2種passport....etc, 之後好正常好順利入境

依家諗番件事都嬲嬲地, 唔知有幾多BNO holder會因為呢個無知地勤而俾佢老點, 希望呢位地勤有比人點醒, 唔好再老點BNO holder
BDTC?
最後點
我用Fedex寄HMPO
5月9號Fedex話有人簽收咗
但係我HMPO仲未有update status
想問係咪要等幾日
第一次續唔係好識
佢都傻嘅,就算轉用 BC/其他外國護照都入到啦,分別只係之後唔可以再用返廁板
廁板轉 BNO 點會有問題,你話 BNO 轉廁板就可能唔清楚啫
唔知啊,我只係係領事館到做食蕉,見過呢單客only
btw, 過期十年以上既bno係攪唔到ETD(Emergency Travel Document),所以過期太耐既朋友快啲續啦
我都驚啊 所以97前bdtc都可以用嚟出入境? 仲有我身份證大法都係97前 細過11歲
3月尾拎bno去桃園開光
IO照到我之前有用過廁板入
再同我講話你之後黎台灣唔可以再用廁板
呢兩日突咁熱鬧嘅
多咗咁多人續
其實答冇去過臺灣算喇
地勤又唔係臺灣IO
去日本用bno 好順利冇任何野問 一個人去
日本有嘢問先出奇
去Big Camera退稅嗰陣唔洗排嗰條長到喊中國人專隊嗰下爽到呢
個姐姐仲要係特登走過嚟幫我退因為原本冇其他非中國人排緊隊
只要出世紙咁好? 我幫人搞佢煩緊兩老唔肯畀
屌 我老豆老母都有bno 一開始我話想試申請 佢地問有香港護照點解要bno 又話乜7支那依家好強大 問題佢地都係有學歷嘅真中產 之後我都廢q事答 直接自己拎
下一步就係唔小心俾佢地發現到
之後就會講金句:「幫我地續埋丫」
佢地真心架 佢地本身有加籍都唔要 雖然佢地唔係果啲廢老藍絲 但我又唔怪得佢地 只能夠講佢地對香港依個好鍾情
只係佢地唔知呢本印住香港兩隻大字嘅護照
個個都可以拎人,根本代表唔到香港人
是旦啦 佢地鍾意點咪點 始終老豆老母點都要尊重佢地嘅選擇 我自己申請緊咪得
而家次次機場check in返港都俾日本當地地勤要求出示身份證,反而海關/入国管理局冇嘢問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞