『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
1號到仲係being processed
唔係掛
有無人試過用BNO申請澳洲簽證?係咪無得自己上網搞
要去旅行社搞
得DHL SMS
不過我見有人係遲過呢個時間

Google Search到呢張,係96年9月,其實可能當時仲可以都唔定

不過都已成過去啦
Google bno澳洲簽證 頭幾個就係
月頭整左 $120 兩日批 無親身去過旅行社

仲俾個揸特衰嘅女朋友話我用bno去澳洲反智 護照最緊要方便
我話你要共享中國人榮耀我唔想 見到國藉寫住CHN就想嘔 之後嘈左交

題外話: 做緊地勤 特衰真係好撚煩 因為下個堆code國藉係CHN (但係香港但code係HKG) 所以機讀係讀唔到 會當你係支那護照 所以每次搵客同埋護照detail全部要手打 如過唔係過唔到 visa check 勁撚煩
$120咁平???邊間咁好
可以講多啲關於bno係機場入境既野
好有興趣想知
Btw 巴打你快啲教導下你女友唔好再做港豬
邊個反智都未知
航空公司會分攞bno嘅staff係咩國籍或者code?
中亞係咪哈薩克、塔吉克、烏茲別克、土庫曼、吉爾吉斯?
用BNO,哈薩克、烏茲別克免簽;塔吉克:EVISA;土庫曼:要簽證,攞唔攞到睇你彩數;吉爾吉斯:TIMATIC話要,但情況跟其他加盟共和國一樣,實際免簽。除非你香港直掛行李到Bishkek,有可能地勤係香港攔你,否則中亞用BNO無乜大問題。 當中國家雖以回教為主,但就算有以色列出入境印都無問題。我有朋友用以色列護照去其中四國都無問題,佢未去過土庫曼所以答唔到你。

至於伊朗用BNO(所有英美加籍一樣),基本上用唔到,英伊交惡,除咗要係香港申請定簽證,仲要全程要有導遊「陪伴」監視,絕不可能自由行。仲有可能申請簽證已經俾人BAN,若果堅持要去伊朗,咁你做返鄰國人。

伊朗再入以色列? 我諗你唔會諗住係伊朗機場CHECK-in行李去到以色列? 就算 德黑蘭 - 安曼 - 台拉維夫 咁嘅行程,伊朗機場都唔會俾你咁做,所有同以色列有關嘅人同事都有可能被拉。 一係你經陸路離開伊朗北上入亞美尼亞,再飛以色列;一係分兩張獨立機票買。

以色列朋友認為你最好將伊朗/以色列分兩次去。同一個旅程去完伊朗再入以色列,一定俾人審犯咁審。我六年前由波蘭飛以色列,未上機都已經俾人盤,所有行李挖晒出嚟,逐件掃有無爆炸品成份,衫褲除晒,剩返底褲,金屬感應器「隊」埋嚟... 基本上睇晒全相。當時護照有馬拉、阿聯酋入境印都俾人盤,何況你接住伊朗去。 BNO去以色列無問題。
咁BNO個GBN要唔要重新再KEY IN?

係咪淨係廁板同強國護照先咁麻煩? 其他好似賓賓、印印、泰泰護照目的地歐洲有無咁麻煩?

我係芬蘭有居留,有一次由香港返芬蘭,手上張居留證過咗期(芬蘭出唔切)再加一張居留申請確認信(全芬蘭文、無英文),攪咗好耐,地勤主管走嚟叫我翻譯一下封信講乜,我問返佢係咪我講佢就信先?我唔係想玩佢,而係果陣我啲芬蘭文仲係A1程度,翻條X咩。我話我唔識,但我肯定我一定入到境,況且我張舊證出境無俾人收走。咁起碼證明到我曾經係居民,無呃佢。最後佢都俾我上機。

又有一次係希斯路T3 CHECK-in返芬蘭,地勤姐姐話我本護照過唔到機,掃咗三四次都唔得,我叫佢唔駛再試,唔會WORK。佢問點解,結果我由頭講一次英國國籍歷史佢知,佢先好驚訝話做咗咁耐都係第一次見本唔係BC嘅英國護照,仲問返我轉頭BNO要唔要簽證去芬蘭...
多謝巴打好詳細
唔洗驚架
雖然知道冇咩可能搞到但都日日mom email
點解老豆老母唔識幫我搞,明明佢地又唔知有冇住夠7年 唉
見巴打咁有興趣我可以分享下

首先,講機讀支那護照唔煩 橫掂世界上大部分熱門旅遊國家都要簽證 一收支那護照基本上會搵定簽證個頁

最煩一定係香港同澳門 點解?因為機讀係會讀第二行堆code個國藉碼 香港係HKG 澳門係MAC 但係兩款特衰都係共享中國人榮耀地寫CHN 所以所有客如果無online check in 我地係要手打所有護照資料例如國籍 DOB expiration etc.... 原因係要話俾部機知條友係香港人唔係CHN 去歐洲神根唔使簽證....
同時都解答到你BNO機讀嘅問題 係會直接出GBN 所以BNO機讀無問題

至於東南亞國家唔煩 原理同支那護照一樣

至於巴打問題 我地做客有三樣嘢要睇 分別係ticket (機票有冇效) documents (passport, visa(如需要)) 同埋documents to return home (如非目的地居留者,要有一張visa 有效期/ 免簽有效期之內返屋企嘅機票)

於巴打嘅情況 如果我地收到特衰, BNO 基本上我地會即刻開回程黎睇 如果無票嘅 會問有冇水牛卡(resident permit) 冇都會睇有無神根d type簽證

假如無 我地會advise supervisor 之後就睇super個日心情好唔好 多數人都會好似巴打咁 有證明但唔係我地guildline個啲 咁做通常都會放 但如果你乜都無 sorry, 特衰嘅, 我地八九成都唔會放 唔該你買完張回程機票先返黎check in

BNO, 有趣地雖然都係免簽三個月 但係TIMATIC(check visa 嘅系統) 係冇要求BNO 要回程 所以BNO我地唔會搞咁多 因為我地所有嘢都係跟timatic做嘢 所有嘢白紙黑字 唔會做多亦都唔會做少

唔開名啦 google頭幾個
我Google bno澳洲簽證頭一版全部都係兩登啲post同啲旅遊Blog
Google個個人啲結果唔一樣
係呢個啦 我當初都係抱住懷疑心態去apply
之後批左之後會俾抽數字你 可以上返澳洲官方網頁check
今早收到DHL Tracking number
希望齊文件還返
收到啦。唔該哂巴打。我星期五話寄出
尋日下就先收到sms
+1
共享中國人榮耀,屌笑撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞