『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
我都係琴日申請
https://www.passport.service.gov.uk/track
係呢個網打返reference no 同資料就睇到啦
新系統用 PEX 開頭個 number 去 login
我認為唔係新系統,因為login睇進度都係用返帳號
我有幫朋友攪
朋被有影低佢既帳號,我無
上年出evisa個陣係用得
而家又唔得
VOR都係俾多$8姐
上網整緊,6蚊美金,再俾25蚊落地
但有機會唔批入境
唯有博一博
好似通常都得既
寧願博一博都唔想用廁板
Queue足兩星期都未queue完
唔係掛
‘3. BRITISH CITIZENS WHO ARE NOT NATIONALS OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND FOR THE PURPOSES OF UNION LAW:
British nationals (Overseas)
British overseas territories citizens (BOTC) British overseas citizens (BOC)
British protected persons (BPP)
British subjects (BS)

有人攞呢段野話BNO唔可以行EU,其實呢段野出現喺好多國家visa free 入面,同埋BOTC 同 BS 有英國right of abode,如果呢段野= 唔行得EU. 咁即係攞BOTC嘅直布羅陀居民都唔係EU?
agger 特衰幾方便已經唔會再作考慮
Gibraltar嗰堆BOTC已經有晒EU Rights啦
HMPO嘅分類入面BOTC有分EU同Non-EU
睇維基,直布羅陀雖然係BOTC但護照國籍個欄係BC。入EU佢地只可以用ID,ID只有BC先有。
我知,但係就係有人用呢段野話BNO唔可以行EU通道。我唔知佢哋係咪想斷章取義
的確法律上我哋唔係EU大部份嘅
我估同Greenland啲Danish Passport Holder一樣
‘3. BRITISH CITIZENS WHO ARE NOT NATIONALS OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND FOR THE PURPOSES OF UNION LAW:
British nationals (Overseas)
British overseas territories citizens (BOTC) British overseas citizens (BOC)
British protected persons (BPP)
British subjects (BS)

有人攞呢段野話BNO唔可以行EU,其實呢段野出現喺好多國家visa free 入面,同埋BOTC 同 BS 有英國right of abode,如果呢段野= 唔行得EU. 咁即係攞BOTC嘅直布羅陀居民都唔係EU?
Gibraltar嗰堆BOTC已經有晒EU Rights啦
HMPO嘅分類入面BOTC有分EU同Non-EU
我知,但係就係有人用呢段野話BNO唔可以行EU通道。我唔知佢哋係咪想斷章取義
的確法律上我哋唔係EU部份嘅
我估同Greenland啲Danish Passport Holder一樣
淨係睇住一本䕶照可以搞咁多花款真係好痴線
侵侵
CTA邊度有印?
無嘅話就慳返唔駛講啦

但係唔知愛爾蘭畀唔畀印我呢
幾年前有啊,綠色大印佔咗半版
咁就好,我都幾想要個印
CTA坐飛機都有機會有border check
CX直航?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞