『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
全盛時期嘅HMPO可以一日之內寄失幾多本護照呢
BNO代表既都唔係香港人
法律上代表香港人既係一張市民身份証
但依張係公廁黎 不單止支那人 印巴鬼佬都攞到
其實我係google完之後搵到領事館個答案
但我睇咗問題9
睇返8,佢話用兩本ok但可能入境會有阻滯,係咪即係叫你申請過
啱一半,但唔係我原意
依家今時今日仲肯用BNO嘅人
基本上理念相近,智力正常(陳美齡除外)
我唔理你邊度出世,再者呢樣唔係我判斷你係咪香港人嘅最主要因素
唔反支都起碼反共
咁樣已經夠晒做香港人
仲有印巴BNO神早轉晒做BC啦,點會仲用BNO?
有冇link嚟睇睇?
領事館有翻譯服務(好似)
個hotline係29013000,打去問下
寄失慘到
有。

但英國護照寫護照持有人有香港居留權,情況就好似中國護照持有人有台灣居留權一樣,護照簽發國聲稱護照持有人有第三國居留權,但簽發國不具有第三國主權。實體證據最重要,而證據就係身份證。

航空公司邏輯係:既然你有當地居留權,一定有當地發出居留證明,合情合理。
想知呢度有無苦主 / 見過其他苦主
有啊 不過好少上水了
以前,我指約一年前我睇過係無問題9。 問題9係新加上去。 以往一個人無論幾多重國籍都可以為每一本護照申請美簽,只不過同一本護照上唔可以同時有兩張同類型簽證同時生效,例如:一本BNO內同時有兩張有效B1/B2簽證。唔知幾時開始,一個人無論任何身份都只可以申請一張簽證。

至於問題8嘅答案,美帝都帶定頭盔。 三四年前唔見有「可能入境會有阻滯」警告字眼,應該有客中過招。至於申唔申請睇你張美簽剩返幾多限期,快到期就索性換過張。

不過我都戴定頭盔:萬一你去領事館申請失敗,你現有嘅美簽都會即刻無效。
好呀,去完整理吓就寫,行程好chur 無得live

琴晚仲執緊行李

本身用舊系統
最尷尬係如果真係fail & 過左deadline
之後就要用新系統apply
又要爬過晒文
你成份野唔見真係慘...
其實要主動向ROYAL MAIL追討
因為已經唔關HKP既事...
Declaration form received, being processed 咗差唔多兩個星期,,
比埋出世紙,會唔會FAIL
個簽證上年年尾先申請
咁我只要用死hksar passposrt出入美國即係就無事?就咁理解
理論上我都係追HK Post
HK Post會追Royal Mail

我都主觀傾向係Royal Mail岀錯
你想用bno入美國就要申請新一張簽證,不論結果特區個張都會失效。
庶用fedex就唔駛驚啦
可能係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞