『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
希望拎到呢個印

唉,一定要等呀,佢畀我用EU都無用,個friend 揸特衰
HMPO
唉,我都一樣用佢嚟做例子,佢真係普教中嘅後果嘅真實寫照

最多人學嘅外語係Irish
我聽講好似因為行CTA嘅關係 英愛護照資料係互通所以今次無得走雞?

我個次半夜入境係見到EU 5mins vs NON EU 25mins嘅通關速度 條隊多人到下層full咗 個staff要係上面截住我地做人流管制
問佢啲fish and chips邊度買
佢哋係調返轉頭doing the right thing 我地就睇住俾人殖民返慢慢同化緊
英愛護照資料應該共通,不過無諗過走雞,始終人生路不熟要等埋個friend

我會清晨入境,應該有排排隊
叫佢推薦一間出嚟
香港邊有愛爾蘭嘅覺悟吖,連保護自己嘅文化都有好多父母做唔到,個個勝利球迷,覺得廣東話無用
真心覺得香港人太軟太弱 愛爾蘭啲人勇武起嚟一戰個陣挑機巔峰時期嘅大英帝國

btw Dublin 同Belfast 個市區都係一日/一日半夠做 交通費要諗辦法慳下
我諗都係下次再有機會先去報day tour
愛爾蘭嗰種真係好勁,但係香港人根本無可能做到,啲人畀人欺壓唔反抗反而投降奶共

我訂嘅酒店位置可以用11號睇啲市內景點,郊野就day tour,一日睇幾個景點咁,計埋交通費幾抵

去完出返個遊記先 ,個個聽到去愛爾蘭都問我點解去呢度咁冷門
另外就係統治愛爾蘭既政府係會講人權同講道理,而香港就受到極權統治,無道理可言
英國就係唔講道理愛爾蘭先會獨立啦
BOTC 同BS 都唔會自動賦予英國居留權,憑愛爾蘭關係取得嘅BS會自動賦予居留權,而憑英屬印度關係拎嘅BS係無居留權。

BOTC要行使因2002年修例而間接取得嘅英國居留權,就唔該拎返本BC先。唔係所有BOTC都有資格拎BC。

直布羅陀嘅BC同BOTC係根據1982年英國嘅聲明可以享有被視為EU citizens.
請問大家EC ship 投寄時大約係幾重到?

身邊無磅, 唔係好exactly 磅到所有野有幾重

唔該咁多位巴絲
以前係份form上手寫咗句有過期特區,HMPO叫我scan完email比佢地
脫歐最大問題唔係歐盟唔係英國本土,而係愛爾蘭。當時反抗嘅愛爾蘭人發誓消滅所有係邊境同英國有關嘅嘢。之後有歐盟大家自由流動先無咁抗拒。
無所謂架 你填輕啲到時佢磅幾多你跟番俾錢就得
你填0.5公斤先 揀到場比賽錢
去到佢會再磅一次
想問下今年想用BNO申請Tier 5去英國working holiday
個兩年計唔計落喺英國住5年裏面架?
定係要Tier 2先計架 Thanks
Passport你寫2K
文件每份100好了
總之夾埋大約等你application fees+郵費
好似係睇用邊個scheme計
計拎ILR嘅話 5yr route唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞