『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
岩岩填好網上申請

衣家佢淨係叫我寄
舊bno
身份証copy
廁板copy

冇叫我搵副簽
但我果本過左期13年
仲有交住址證明
呢個case真係因為正常都會幫仔女申請埋。
個陣父母驚嘥錢,所以就咁直接將兩個小朋友個名加入去阿爸本bno度就算,等我地大個左再決定拆唔拆返出黎。
話說呢招用身份證大法check唔check到
我都差唔多情況 我自己冇過bno 但好肯定97前去過新加坡 果陣仲好細個 身份證都係97前
個doc冇寫 當時出過境等唔等於申請過bno 老豆老母又唔記 依家我照申請 好淆底
check到....點都要申請身份證
正常97前去過旅行而你當時無獨立護照既話,咁應該好大機會你個名係父母是但一本bno度
我就係咁諗 見到doc話如果子女有名係父母本bno到都有資格申請
最衰我老母本bno唔見咗 搞到依家要估估下
因為拆名出黎查家宅既文件好嚴,最保障既方法係可以試下幫你家母用lost既方法申請返本先,之後你再申請
就算唔得都係千幾唧。咪試吓囉
check左身份證大法未先
上面講咗啦巴打 身份證係08-94
咁又無需要咁轉折嘅,以往都有巴打咁嘅情況,不過佢就好清楚記得係included child 但老母本嘢唔見咗,嗰時我叫佢就咁寫多封信話自己係included child,老母嗰本嘢唔見咗就算。

但係的確隔咗十幾廿年先拆名就一定係最多功夫搞,因為真係first passport case黎
多謝你嘅意見 不過啲文件照佢要求已經sd哂去 包埋老豆老母出世紙 結婚證明果啲 tracking寫到咗2日 但佢地未update 依家驚到賴哂屎等消息
仲有你出世紙係established?

出世時父母係永久居民?
我都知會好煩架啦 不過基本邏輯咁諗 如果我個名冇係老母本bno到 咁我97前係點出境同入境 身份證大法係94年
除非當年1,2歲嘅bb唔洗護照都可以照出入境 但我又check唔到有啲咁嘅例
想問網上交左錢之後要最耐幾耐之內要SD文件去到UK
之前睇過但忘記左
我張出世紙有寫住established
老豆老母果張冇established果欄 兩老出世紙上都有寫ER有皇冠頭 兩個都係香港出世
佢網站有寫架 冇咁快 我3個禮拜後先齊文件交 你依家幾耐?
主要係我要等我個fd反香港幫我簽名副署
要等2個月
諗緊搵人代佢簽得唔得
急嘅就寄過去比佢簽啦 我都係寄加拿大搵fd幫 前後1個禮拜左右之ma
副署人係咪填張from 同我既相簽名就得
有冇話要佢既passport cooy 相 個d
有無人用bno 去過越南?
E visa 係咪唔得,要上領事館到整?
睇Doc啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞