『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
又係我
用e-express寄左接近一個半月, 打定輸數應該係寄失左
而家個狀況係 HMPO awaiting, 香港郵政6/4去緊外國, Royal Mail 6/4等緊
份件包括BNO正本、特衰護照正本(expired)、身份証影印本 etc
問題就係:
1. 我係用舊系統申請, deadline計返應該係6月中, 如果我再寄野去HMPO, 咁咪唔match申報資料 (最起碼已經無左BNO同特衰護照正本)
係咪要email通知HMPO
deadline又有無得extend
2. 最壞打算係咪乜撚都唔見晒, 回郵都無, 俾多千幾蚊用新系統申請多次?

個人有少少慌
已經唔諗賠償問題, 早知一早俾多兩舊用speedpost
DHL/FedEx/UPS
明白 咁邊個scheme先會計?
我唔係好清楚英國有邊D scheme 好似好亂咁
幫人續BNO用左新System,好麻煩!!!
巴打重係未送到hmpo? 我果幾個fd已經拎到新bno了,同你差唔多時間寄hk post果邊點覆你?
其實個人資料頁有幾撻油積
就係傳說中嘅fish and chips油積?
我發現有4個拳頭印
本BNO到期左14年 用舊系統成功續領

俾HMPO既野如下:
相x2
正本BNO
廁板彩色影印本
身份證彩色影印本
出世紙黑白影印本
父母結婚證書黑白影印本
申請表 冇副簽
一封父母冇出世紙既原因信
住址證明x2 (一張MPF 一張公司全年糧單)

4月23號去郵局用空郵寄
4月30號HMPO收到件
5月2號status轉being process
5月8號status轉dispatched
5月9號收到DHL既短訊
大約5月14號送到屋企
我禁禁下,然後report咗lost, 佢send email嚟叫我打去HM office補information, 有冇人試過
一直想搵返你
HK Post 無論office、電話、email (之前填過查詢form) 都係話已寄
踩上門職員都話寄咁耐的確係唔正常
我話有回郵地址係咪應該會寄返俾我, 佢話要等好耐
申請賠償既話我就要等到6月頭
最擔心係入面全撚部身份証明文件, 寄失真係好甘, 所以其實好撚憎寄野
用左舊系統申請 見佢寫 you should finish your application before 13 May? 定係其實都係計90日? 冇可能得幾日可以完成?
我新系統 25號hmpo收到 9號先being process慢勁多
上個post 有見到
#170 回覆 - https://lih.kg/htfAPsX
Royal Mail呢?有無問過/用個郵件編號喺佢個網track?
thanks
廢的
經 Royal Mail twitter message問過都係話on its way
上官網都係6/4 "This item is now leaving the originating country. More information will be available when it arrives in the UK."

我個人覺得好大機會係Royal Mail 出左問題
反而我啲fd個case係hk post出事
原來防偽特徵黎
我以為係油積
睇清楚d係依5點
謝解答
本野到有解釋係星座嚟
寄失?唔會掛
掛號都寄到咁?
HMPO到依家都冇覆你? 一張出世紙換BC 藉唔係個個都得
恭喜自動甄選成為BC藉人士
冇錯,
ROYAL MAIL 同EC-ship 既TRACK都係唔正確

HMPO 早兩日已收到件,琴日EMAIL叫我補交屋企人出世紙同呀爺呀嫲出世紙(其實邊會比到佢地)

然後睇返EC-ship 同ROYAL MAIL 仲係停左係早前狀態....好離譜
SPEEDPOST 同EC-ship都用過
正本出世紙都係用SPEEDPOST 寄過去算,唔洗等咁耐又唔洗驚寄失...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞