[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
樓主 如果假設佢有日send message話俾你知佢諗通左 後悔當初咁樣 係日本既你 你會點做
叫佢同我去多次大阪
搞撚錯
應該問佢點解明明唔鍾意人戴帽又送帽畀人
好奇,點解?
有飛田新地
你賣佢做雞?
啱啱先知飛田新地係咩
可能對我最有感覺的變化,是睡得少了,卻倒也不是失眠。擁抱著昨天,也可以入眠,但總不會睡得長,最多睡幾個小時就會醒來。可能是雪櫃的聲音太響,也可能是阿洛的鼻鼾太響,醒來後就再睡不著。

走出露台看,看那無盡的黑夜,長滿了思念的黑夜。東京三月的晚上經常涼風陣陣,可以讓風捎去對妳的思念嗎?

要放下的。我不斷對自己告知,但為何對妳的感覺,從來都不曾改變。也不是不曾改變,起碼在妳出生一百天時,我可沒想過今天對妳的感覺會如此狂烈,吧。

如懷念也是有她限期,明日我便記不起。但怎麼有這麼多的明天,我依然被釘在記憶牆上。

我取出打好的書稿,重新再翻讀一次,重新翻讀這份痛苦回憶和羞愧的匯集。明明自己才是失去最多的人,事到如今,我才想起,自己卻連半點的感覺也沒說過。

不是不想說,而是說不出來。因為太複雜了,因為太痛苦了,因為太令人無言了。還是文字已經訴說了一切,只是自己卻了然不知罷了。

也不知道自己是明白了,還是想逃避自己的想法,只知道感覺失了蹤。

原來人類是如此的善忘,還是應該說,原來人類是如此的諷剌。

諷剌得我也想不到應該如何反駁,因為這太不合乎常理了。

凝望著慢慢變亮的天邊,東京五點多就日出了。 但她的消失我又何只痛。
「其實我諗過放上網。」阿洛讀著書稿,我抬頭向坐在床上的說。

「放咗又點,唔通阿形就會識醒咩。佢老豆見埋個教授啊,講到見到就會拆得散啊,咪又係一樣。」可能是辯論練成的技能,阿洛讀文字的速度快得很,未幾就把十多萬字讀完。

「可能心諗個女攀上枝頭變鳳凰呢。」

「古有賣父求榮,今日就角色掉轉啊。」

「你知唔知我寫咗幾耐。」電視播著春季甲子園,我聚精會神的看,對著電視說。

「我點知。」

「兩個半月我花咁多時間寫,中途會無一秒諗過寫嚟為咩?」

「如果凡事可以有答案,我覺得你希望知道嘅,唔會係呢條問題先。」

「呢個世上凡事都有答案,只係你願唔願意去接受。我嘅係咁,阿形嘅都係咁,萬物始源嘅都係咁。如果我選擇去忽視自己內心,其實我同芙生無分別,一樣都係逃避問題。唔係,係更甚,我拎咗個解決方法,然後唔去執行。」阿洛把書稿疊好,放進文件夾中,遞給我。「老實講,換個角度,可能我其實都係一個人渣。」

「退一萬步,咪當作係一份文字創作。」

我接過書稿,塞進行李喼内。阿洛面上一副不置可否的態度。

「老實講,我真係唔明點解你會做咁多錯誤嘅決定。」阿洛把身伸長,一手撐著床,另一手從桌上取過飲剩一半的啤酒。「不過講咁多都唔會改變到你決定啦。」

「我都唔知你咁執著做咩。成長等於需要放手,呢啲嘢咪當事過境遷,轉個身睇唔到咪算。」

「華麗轉身,頂帽就會無咗咩?」我苦笑著問。也不知道這是不是苦笑,就是堆出一個表情,一個複雜的表情。

「萬般帶不走,唯有孽隨身。」阿洛搖搖頭,一切都寫在臉上的苦笑。

「打機啦,落嚟挑場FIFA。」
樓主放得低好緊要
如果呢個故有主題歌
月球上的人
春秋
下首就係 佢
房東的貓 蝴蝶之夏
由頭睇到live
好希望呢一個只係個虛構故事,咁我就有機會重睇呢個咁動人既故。 一諗到佢係真人真事,我就無勇氣重睇.......
春秋真係好岩feel
本身已經好中意好中意春秋 但無諗過可以放落咁殘酷嘅故事度
我沒有為你傷春悲秋不配有憾事
我沒有被你改寫一生怎配有心事
我沒有被你害過恨過寫成情史 變廢紙

但我依家齊曬
連廢紙都有埋
睇完, 請樓主你好好過自己生活好好愛自己
人地既野 理唔到 亦無得理
睇到最後 唯一令人開心少少嘅係身邊有個好兄弟陪住你

明知勉強亦未能維繫 莫非一生一世
衷心祝福你我能看開 別盲目控制
就算無芙生 就算女主當初真係同左你一齊
由個故睇得出你兩個性格係截然不同嘅人 而個老豆又咁on9
一齊左可能最後都係變成陌路人
萬事總有答案 而可能你同佢嘅答案一早就注定係情深緣淺
就算你嘅復原時間比其他人慢都好 時間總會將你治癒
利申 同初戀散左6-7年 到我同埋第個一齊先真正放低
終於睇到佢同而家條女放閃都無感覺
同自己講嚟到日本就reboot 結果日日匿埋係房 晚晚打機都一定有我份

有時唔係話時間 係我就得半年 依家已經過咗一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞