[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
恋しくて ただ恋しくて 今 粉雪が街を包みこんだ
依家嘅執著同個陣嘅執著已經係兩回事
唔好拎我同本經典比 受唔起啊
邊會有出版社夠膽 個故又唔係好睇
走進一條遍佈拉麵店的小巷,有許多男女一對的,滿身酒氣在我們身邊走過。琳瑯滿目的選擇,一時也不知道要吃哪一家店。

帕爺卻好像早就立定決心般,走到巷中心,拉開門走進去。一間招牌是牛油濃湯的拉麵店。店面很小,只有一條長長的吧枱,地板也只是不加修飾的石屎地,燈光和旁邊的店舖相比,也顯現暗了許多。

「最近點?」等著拉麵,帕爺先開口問。趁著上菜前的空檔,和他把握時間協力打降臨。

「唔好提,留學啲嘢都無心情準備。你掛愛德華?」我依然使用著水魔女作隊長。

「搞咩咁頹啊,我哋三個你係人生勝利組啦喎。帶心直要破根。」

「好多嘢煩,如果可以我都想即刻過嚟留學。」

「做咩呀,妳唔係同阿形拍緊拖咩?」

「我從來都無同佢開始過,以後都應該唔會有可能…啊弊。」明明是心直,卻不小心移開了一顆,幸好反而只打出六連擊。

「嘩你,好彩唔死。你兩個咁好感情,做咩搞到今生不再往來咁。」

我沒有再回答他,把手機放在他旁邊,示意他自行協力。把麵碗捧下,不等他自己先吃。帕爺也識趣的沒有再過問,把關通了後,一樣也只是靜靜的吸吮著麵條。

「去飯番杯。我請。」吃完拉麵,他搭著我的肩膀說。其實不用說他請,我也會要他付錢。「有咩唔開心飲著酒講,唔好一個人嚟到北海道仲咁抑鬱。」
最尾錯字 係飲唔係飯
Live 了 , 好明白由悲傷同憤怒,變到無力,無奈
真係對女人好難再去信任,開始一段新感情
心很累
我只是默默的跟著他走,也不是刻意要不作聲,只是路面的雪,慢慢開始變成冰,要一邊如履薄冰,就只好專心顧著眼前的路。

酒吧很少,大概比拉麵店大一點,在一棟大廈的一旁。在店內透過落地玻璃,可以看到進出大樓的人,可我根本不會有興趣看,而且我們也是背對著玻璃,並肩坐在吧台。

「兩杯響17。」帕爺剛坐下,熟練的對著酒保說。「發生咩事。」

找出錄音,把手機推過去。酒保端上兩杯威士忌,但兩人都沒有絲毫要舉杯的意圖,起碼在帕爺把錄音聽完之前,我沒有小酌的打算。

「所以你煩緊啲咩,我唔係好明。」帕爺把耳機摘下收回褲袋,在公眾場合眾不能大聲用喇叭播放。把酒杯高舉,和我的一碰。「乾杯。」

我又再將事情重頭說起,看著他不斷把杯中物倒進口中,還以為他才是煩愁的那位。

「咁都唔關你事姐,係芙…芙乜話?」我說完後,帕爺沉思了半嚮。

「芙水京啊。」

「原來係佢,當年打辯論咪講過用佢啲料係貪佢響朵。啲論點全部廢到中學生都寫到。」帕爺把杯中剩餘的一飲而盡,半嘲笑的說,又招來酒保為他續杯。
花生食完就無人了
點會冇
論點廢到中學生都寫到係因為真係中學生寫
你班讀者一直都係到等你
Hey 有矛聽美波
遲下去睇live
加速
繼續
仍在
我在
你同帕爺嗰度
真係成陣男人的浪漫湧哂出黎
呢句野真係勁諷刺
都唔知條人渣點做到教授 下下代筆架咋喎
「咁的確佢啲嘢都唔係佢寫嘛。」除了乾杯的第一口,我一直再沒碰過酒杯。

「唔理啦,最大問題就係佢,連結婚嘅基本條件都做唔到。

咩叫一次鬧交之後生命少咗啲嘢?少咗啲咩?愛?激情?佢自己口口聲聲講到婚姻嘅作用只係分工,咁鬧交即係勞資糾紛姐。離婚囉,唔好話咩有個仔,都係分工姐,反正日日出去滾,照顧個仔嘅分工都唔係佢到。

結婚講個信字。我理得佢鬧咩交,兩個人係結合成為夫妻之前,開始一段姻緣嘅時候,就應該以信字行頭。講得難聽啲,一拜天地應該改做一拜關公。所謂床頭嗌交床尾和,都係因為講一個信字。信對方無論如何都會愛著自己,都唔會為呢件事嬲自己,都為互相為對方靠背。

佢呢?鬧完交啦,講得出生命入面少咗啲嘢,講得出個心好空虛,即係佢認為佢唔可以再信任佢老婆。就算佢講到婚姻嘅作用有幾廉價,算吧啦,當佢同阿形話,無要求阿形信佢,就代表佢都認同,一段關係嘅建立係講個信字。就等同你一直相信阿形無呃你一樣。

好啦,依家佢老婆又唔同佢離婚,代表咩?一係一齊接受咗個套歪理,一係就仲相信芙水京係愛佢,佢依然相信芙泰量。而芙水京以咩作為呢份忠貞嘅回報呢?

一段婚姻就係要經歷風風浪浪,高低起伏,而始終堅靠呢個信字去面對一切。呢個信任好似羅馬咁,係要經歷一段時間去蘊釀,去建立,去令雙方有一定嘅經歷,學懂珍惜,到雙方都建立到一定嘅互信,再會以呢個為基礎去結婚。

如果因為一場鬧交,就唔再信,咁即係由頭到尾佢都唔應該結婚。仲有,佢話佢唔愛佢老婆姐,佢都話自己外面無其他女啦,你唔俾佢呢個都係大話嘅。」

我靜靜的聽著他說完,再看著他一口又把另一杯威士忌灌下,眉也不皺一皺。

「鬼唔知佢有問題咩,但我最諗唔透係,點解阿形會咁迷戀呢個人渣得咁交關,一直話想知,芙水京有無愛過佢。」

「如果芙水京夠膽話無,我聽日陪你買機票翻去扑濕佢。」

「我覺得佢真係無…」

「如果佢真係無,咁即係代表著由始至終,佢只係當阿形係性伴侶。啊唔係,性伴侶做愛個陣都會有感情,如果連感情都無,佢只係當阿形係一隻雞。」他揮手招來酒保。「不過阿形都作賤自己,被人當雞都無咩咁出奇姐。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞