[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
自以為是都有個限度
要challenge就比d證據
最後祝你全家空難死
回帶時間(大約內容):你仲記唔記得你知道呀形想入山大神科時同佢講過嘅說話?

當時你睇死佢話:連我都唔夠分入,你點會入到!(雖然我相信你都係議事論事)不過呢段對話好可能將女主進一步推向山大人渣⋯⋯

呀形:人哋教授都讚我有潛質,點解你要咁講⋯⋯

我諗呀形當時就揀咗個人渣⋯⋯當然佢自己嘅性格決定性係最大,例如你話同佢去日本旅行,佢嘅行程只有食玩買⋯⋯光呢點得出你同性格其實唔係咁夾

換句話說其實都真係唔係好撚關你事!咁啱人渣會講啲呀形想聽嘅說話,加上金錢同五年承諾嘅誘惑,事情就係咁發生

結論係放過自己啦
有一半都係你自己攞嚟
自以為是,漠視他人感受
咩都以 「為你好」為由將自己諗法強加於人
唔順你意就係衰,犯賤,差。

你言下之意都係想有人去起女主低,推上報,咁樣會係想保護一個人?唔好話咩想佢醒,你只係自己得唔到就想摧毁。人總有自私嘅一面,你都唔好成日自命清高,女主同佢嘅家人朋友都唔係欠咗你。
留名
大佬呀
自以為是嘅中學雞
寵佢同佢講佢好掂咩
呢啲咁嘅白痴
死左唔抵可憐
麻煩個到 都可以咁講
如果樓主唔理 咩麻煩到無囉
甚至可能依加識緊日本妹添

樓主並唔係「為妳好」咁簡單
而係想直接救佢走 離開呢個困局
睇咁耐故 女主嘅思考方式係點 係人都知
難到你覺得女主可以靠自己走出個困局咩?
佢走得出就唔會搞到件事咁啦

再者
男主本身係外人
一個外人勸人 你會唔會屌鳩佢?
會唔會怪勸個個人勸得唔夠落力?
外人幫你 係情 唔幫嘅 亦無過

點解唔可以調翻轉個角度
女主 陪咗妳十幾年嘅人咁勸妳 勸咗咁多次
佢幫過妳幾多個難關:轉校 辯論 失戀 功課
點解妳唔聽下佢勸?唔諗下佢點解係咁勸?
反而仲要怪過樓主?
忠下逆耳 當下可以唔聽 但之後唔諗下點解
就係自己嘅問題

樓主並唔係「為妳好」咁簡單
而係想直接救佢走 離開呢個困局
睇咁耐故 女主嘅思考方式係點 係人都知
難到你覺得女主可以靠自己走出個困局咩?
佢走得出就唔會搞到件事咁啦
所謂唔順意就係犯賤
就好似:
「提咗呢關要破根但都唔帶隻破根怪入去打
咁你唔小心打死咗佢 佢一野打翻死你
到時咪怪我無提 自己攞嚟」
有咩問題?
的確係咎由自取喎。

btw 我睇唔出樓主想人起女主底
推上報 一方面想打擊個個壞咗嘅人
另一方面 既然無人勸得掂
就直接俾個真相佢睇 要佢自己承受翻

或許樓主游說 待人處事上仲有好多不足
但我作為讀者 覺得樓主已經超額完成
樓主 你盡咗力了
盡了人事 當聽天命
無須自責
五年承諾喎
人唔笑
所以我唔忍心睇住一個人墮落去救
唔忍心睇住人哋個女做雞

結果換來當工具 當阻頭阻勢阻住山雞變鳳凰
一句多謝都無 一句對唔住都無

即係咁都叫唔係欠 咁香港政府都係個好政府
但呢個世界無咁多如果
我都想有如果
哪怕只係中一個如果
你擋到嗰次個ies
總有一次係你擋唔到
可能係Ocamp 可能係住hall

所以我都已經睇化咗呢件事
我依家唯一執著係 點解惡無惡報
樓主到而家都係執迷不悟,講得有道理嘅又唔回應,繼續係到鬧珍惜你嘅人...

你咁樣沉淪落去,邊個會救到你?

一念天堂 一念地獄
我做錯 自己攞嚟咁嘅局面我認啊 咁係懲罰嘅一種我明啊
就正如之前有個巴打講 佢去做雞個下我就已經唔需要理
關我咩事姐 人哋嘅事 人哋嘅家事
所以就算我之後做咩 其實都唔重要
其實佢由頭到尾都無叫你幫佢既…都係你自己一心一意想令佢唔洗做免費雞…所以條八婆點會多謝你丫 識多謝你就唔會有今日
又唔係免費
一個鐘200蚊 平啲咁囉
睇樓主字裡行間已經唔同左睇法啦
有時旁觀者清,聽下局外人講,同自己睇件事真係好唔同。唔係話你冇責任,不過你已經盡撚曬啦,你冇欠佢啲咩,隻雞三萬蚊都唔值。
就三隻字
佢收皮

唔好話咩因住收尾幾年個啲 比佢風流快活幾十年換幾年咩都賺
要惡報就嚟得殘忍啲

我面對呢件事有無人對過我仁慈 咁就一樣咁對番佢
as this is what they deserve and well reserved
好多朋友日日打機屌住我都好難唔醒
但有啲嘢比人踩到上心口又邊有咁易放底
我坐在一角,拿起書細閱。只是把摺起角的頁數重讀,把內頁的好句子重新再讀一遍。反正只是來感受,書中約會的氣氛,可惜我沒有一個純子坐在我對面。

然後赫然發現,其實阿形和純子,在某種角度上,根本是命運交錯的兩人。相似得又好像恰好相反。

「選擇何種自殺方式,才能使儀容保持最嬌美的狀態呢?能夠使儀容比生前更嬌美的自殺方式有一個。」純子有意識地要在青春年華時自殺,故在人生最後,選擇以最美的方式了結自己。

阿形也豈不是自殺嗎?不過是無意識地自殺,而且以最骯髒的手法,把自己了結。純子不斷去勾引男性,精心策劃地測試自己的魅力;阿形卻被一個渣男勾引,糊裡糊塗地被打穿自己的底線。

但妳卻是多麼的義無反顧,即使旁人提醒妳正趨向墮落的自殺。應該說妳是有多愚昧,還是有多大的勇氣。

「有一回純子在我懷中喊道『我好怕』,因為害怕,她深深深地把臉埋在我的大衣裡,過了好一會才輕聲說,『夜裡雪也會融化呢。』」

對啊,夜裡雪也會融化,剩下的就只是一渾黑濁的水,了無生氣的。但當我嘗試去拯救妳時,不是任由我將妳抱緊,反而一手推開我,無情的將我趕走。

我把杯中的咖啡一飲而盡,結帳離開。冒著寒風走回頭。

純子的故事在這裡開始。

我好像明白帕爺昨天的話了。
就係比人踩到上心口先會放,針唔拮到肉唔知痛,我都係最近先拮到,覺得真係頂唔撚緊要放手,幾掛住都係假,當你對佢好,佢次次都當老馮,好快會養成learnt helplessness ,心灰意冷就會放棄。山大商科果堆快啲一傳十 十傳百,比起報導,謠言仲得人驚。
時辰未到
真係會有報應咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞