[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
Pish 等後記
嚟到故事嘅完結,
我都覺得有啲突然,
可能係我仲想知道而家芙生同阿形搞成點,
想知道部巴做咩消失一個禮拜,
想知道教授會唔會仲有啲證據係手,
好想見到惡人有惡報。

等你篇後記!!
重點想知佢點搞你嚇你
等你後記丫樓主
樓主半生仲未過,唔好咁快覺得咁就一世以後冇女
睇完覺得樓主襯呢段時間不如學下佛,最基本學下放下即自在。
有時人大左,始終要明白,會明白,被明白咩叫過客。有啲人可以同你係一齊經歷好多野,但最後都唔會同你一齊走到終點。
從樓主既角度出發當然覺得條女自掘墳墓,但條女可能真心享受佢依家有既生活,就算將來有咩後果,可能好可能壞,呢個都只能夠講係「業」。
昨日因,今日果。你覺得人地唔肯醒,其實學你朋友話齋,你當時咪一樣唔肯醒。
我地成日覺得壞人係有惡報,但如果芙生真係有實踐承諾,之後真係同條女一齊,生活仲幸福快樂,咁係咪代表冇惡報呢? 無人知將來發生咩事,可能我地睇會覺得一定冇將來,但條女可能就想賭一鋪。咁賭嬴賭輸都係佢自己承受返,條路自己揀,仆街唔好喊。
希望樓主盡快重新出發。
我每日都抄心經嚟比自己靜吓
但依家開始呢招都無用
樓主 我個故事與你差唔多 只不過對象唔係教授而已 花左好多年都無辦法走出的回憶 或者人生有遺憾才完美 加油
回憶哄騙我但凡失去也是美
聽失憶蝴蝶
遺棄的聲音又響起了
遺棄的感覺偏剩下多少
不聽,不觸摸,不痛楚
懶看,懶記憶,懶問我
今天得到的叫甚麼?管不了
諗諗當日上台唱呢首歌嘅人今日走剩幾多個
咁你應該知我個名點嚟
等後記
距離開學尚有三星期,本來應該四出走走,當作是療傷,當作是轉換心情,當作是…當作是甚麼也不打緊了。不過我每天只顧窩在阿洛家裡,坐在房間的右牆角,甚麼也不做,就看著露台外的櫻花慢慢開花。

是的,阿洛也來日本讀書了,和我一樣都是當交換生。

「咪咁啦,飲杯。」他從雪櫃取出兩罐啤酒,把一罐放在我身邊。他不知道整件事的來龍去脈,只知道阿形跟了一個有婦之夫,和我頭頂變了蒙古大草原。他亦沒有多問甚麼,就靜靜的陪我飲悶酒,每日如是,亦盡量不再我面前提起,反倒是我不斷找到機會,有意無意的把事情拿出來開玩笑,把事情拿出來發晦氣,把事情拿出來,其實沒甚麼理由,明明很想把事放下,卻就偏偏,不明就裡的經常想起,好像腦裡只剩下這麼一件事。

「你知唔知啊,佢話唔鐘意我戴帽,然後佢就送咗頂綠帽比我啊!」

「凌友詩話自己十七歲離開台灣,所以叫女孩,依家十七歲做雞都有啦!」

「知唔知點解要做教授,因為可以十六歲食到三十五歲啊,真係大小通殺,莊!家!贏!曬!個莊贏曬啊!」

「睇開啲啦,可能嚟到識到第二個女仔呢。」阿洛倒說得很豁達,當然有一部份理由是,他自己已經有女友。每晚聽著他和阿嫂的電話通訊,但見旁人談情何引誘,就像心如刀割般。

嗯,曾經也像他一樣。

「你仲記唔記得你個陣話想追阿形。」我把啤酒一飲而盡,站起來打開雪櫃,取出另一罐啤酒。阿洛的雪櫃大概只用來放酒的。

「記得啊,做咩?」

「附送綠帽,再問多你一次,係咪要。不過比個山大成日上報嘅教授派帽,係咪應該要感到榮幸。」

阿洛多只是搖搖頭,苦笑的看著我,一副不知道要說甚麼的樣子。就像是這種事發生得太荒謬,荒謬得不像現實,但現實,就偏偏是這樣的荒謬,就像輪盤可以連開廿多次零。

即是全歸莊家。
痴咗線咁
係咁提個莊字
樓主講到自己中一摺到中五,但都有兩個好兄弟,算好難得

我知點安慰你都無用,老土都要講,唯有等時間沖淡一切
佢話唔鐘意我戴帽,然後佢就送咗頂綠帽比我啊
笑撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞