[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
del閪曬啲野
咁個個reboot方法唔同既

點解要趕半年?返到香港係咪會仲成日見到佢架?
如果佢都搬左屋唔係住你附近 唔好逼自己趕半年deadline啦
唔係個個都容祖兒咁半年付得完張單架嘛
呢啲野就好似m到咁 越成日諗住m遲左到 點解仲未到 越諗越緊張佢就越唔黎 惡性循環

第一步學你講 del閪晒佢啲野 回憶del唔到就del q晒佢啲social media 你地啲對話紀錄 相 message 乜鳩都del
我當時係以為自己放低左 佢add我就accept返佢 原來仲未
真係勁中
送首攝太歲版比你
https://www.youtube.com/watch?v=fttdVsF5g0E
諗下係日本做salaryman
有感而發
分開 總覺得受傷
總想對方把一切都還給自己
因為對方令自己受傷 令自己心痛 令自己生存都無動力
但又可以點
對方就係放棄你 就係離開左
而且 什麼都不會償交給你
我exchange得半年 然後就因為隻雞浪費曬
睇嚟你已有浪費半年嘅覺悟

不過人生除咗感情,工作又何嘗唔係浪費時間
本來去exchange諗住佢考完試就過嚟陪我
依家就日日一個人對住四面牆

想出去玩 但又識唔到人一齊去
想識人 個陰影又係度
自己去行下睇下野都係另一種體驗
我上年返香港準備求婚,結果係一頂綠帽帶到落腳
我既reboot係努力做好自己想做既工作,其他野自然會黎架啦
忙完個腦就去做下運動, 做完就同朋友去飲下酒, 你個世界應該由你自己掌握番
好耐無係連登追哂一個故仲要留言
樓主,我都係山城大學而家外國exchange緊,一樣係黎之前感情上受左好大既打撃
有時諗咁岩係呢個時候換一個新環境,其實都係一件好事。雖然適應左exchange既生活之後,得閑一個人偶爾都會諗起佢(琴日又發夢夢到)
但至少你可以係一個新既地方創造一啲無佢、唔屬於佢既回憶,唔洗係香港路過每個地鐵站、每個地方都會諗起佢
一開始選擇逃避的確唔係一個好方法,將果種痛視為成長,反而好似令凡更有勇氣行落去
我個陣都係咁一齊個陣有無限幻想考完公開試一齊去玩有幾開心,結果應該最風流快活既一段時間日日係屋企諗野、hae、失眠、喊。
我過左三年先真係真係放低,樓主最緊要容許自己頹廢做啲令自己舒服既野,寫下野!呢個時候既創作係最好架,可能以後都寫唔翻 G持!!
男主話自己有責任
其實都係自大同佔有慾嘅表現

放過自己啦
撚有責任呀
我認同樓主係想人起底
講哂提示俾連登仔搵名
仲形容個樣係點

放過自己啦!
雖然無樓主 我地就無故睇無花生食
追完故
見到樓主諗通好開心
加油
等後記

亦都唔好埋沒你寫作嘅天賦
寫咩題材咩文體都支持你
阿洛家的網速很慢,一般他正用電腦時,我就坐在一角,轉轉珠消磨時間,聽聽音樂,在旋律裡讓時間如飛。

聽那些會想起她的音樂。

但聽得多了,也就習以為常了。像是憑一句一句改變了心境。

也應該是看開了,也可能是不再執著了,也可能是想通了。明明誰也有錯,但我偏偏就想得像,她還只是那個純真的阿形,那個會抱著功課來問我的阿形,那個會拿湯水給我的阿形。

就像一個怪獸家長般,只會替自己孩子辯護。

「她還只是個孩子啊。」

可真實卻是幫別人改功課的阿形,為別人煲壯陽湯的阿形。

這種反差任誰都要時間去適應,但適應和接受,卻又是兩碼子的事。就像我們已經適應誰大誰惡誰正確的社會,卻不代表我們接受這個畸型的環境。我們依然為會此抗爭,依然會希望去改變這個局面。

雖然明知一切就是徒勞無功。

音樂停下,並不是我暫停的,而是有人致電。

是她打來的。我把手機推開,靜候鈴聲播完。理智告訴我,無論如何都不能再接這一通電話。

「你唔好再同我講任何嘢。」這可是妳說的。

但電話響了一遍又一遍,一首《煎熬》在五分鐘內,卻只從心一跳播到快要把妳忘掉。

我是真的用盡最大努力去把妳忘掉,叫思念不要吵。
部巴好波
push
真係睇到好嬲
講極都唔撚聽
以為自己好有想法既人
真係好柒煩
部巴快啲放手
真係唔值得你咁
加油
磨牙
東京搵屋租有冇網站推介
我個間係大學搵嘅
我就建議你過嚟一趟 去自己想住嘅區搵吓啲地產問
因為唔過一年多數好難有人租
「關咗佢啦。」斷斷續續的音樂聲,令阿洛都覺得煩,轉頭對我說。

「不如你幫我接啦。」話音剛落,鈴聲又響起來。我把手機遞給阿洛。

「唔接啊。仲接嚟做咩姐。」阿洛直接把我的手機關掉。

「我好想再聽到佢把聲。」倚著床邊,我幾乎是攤坐的。「哪怕只係一句都好。」

「夠啦,唔好再俾自己錯落去啦。」

「咩錯?」我倒想知道自己錯在哪處。

「一個人笠住咁大頂綠帽,俾人背叛,第一情感唔係嬲,而係諗要救人。又唔可以話你錯,但你真係好蠢。

或者你唔覺得自己俾人背叛可能你依然投放住太多情感,但換做係我,如果我見到咁嘅情況,我只會送佢一程。

勸佢一次都算,勸唔聽咪算囉。佢係你邊個?一個呃妳嘅人,一個同你無關係嘅人。你又做咩同佢屋企人講?人哋個女關你咩事,你唔好逐個援交妹都去告家宅啊。

條路自己揀,你已經做咗一次超出應做範圍嘅行動。既然第一次都冇用,你又憑咩認為第二次就會有用。

你覺得佢唔知自己做緊咩嘢?佢俾任何人都更清楚自己做緊咩,只係唔願意承認,因為搵唔到下台階。而你就去將個台越疊越高,佢跳落嚟就只會跌死,咁佢當然寧願攬著個台,苟且偷生。

你最錯嘅地方,就係你太過重情,但世界上又有幾多個關公。」
其實成個故事係咪未完
好八卦想知個電話係想同樓主講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞