[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
一直都睇到心up又嬲,個女主角根本唔係男主角想像中咁好咁清純,思想亦都好幼稚。失戀唔開心,唔想做功課,想轉校,要寫辨論稿既時候就識搵男主角幫佢,然後一有男朋友就失蹤唔理人。

從愛情角度黎睇,男主角的確有地方做得唔夠好,唔夠細心體貼,旅行會自己走左去玩。我都有幾個未拍過拖/少接觸女性既男仔朋友曾經同男主角差唔多,唔太識表達自己愛意,咁樣係好容易錯過所愛既人。

但錯過左呢段感情並唔可惜,個女既一d都唔簡單,有人比錢佢洗,訓喺張床度就有一千幾百蚊收對一個未有咩能力搵錢既女仔黎講係好吸引,但唔係個個都會接受呢d引誘,佢接受左姐係佢個人本質根本唔係你諗得咁好。佢成日講到自己唔係為錢而係真愛,係真愛既話就唔會講埋d咩:最衰都係你,搞到我冇左份200一個鐘既工/如果重同緊佢一齊佢就會車我過去。

成日提錢既係佢自己,喺學校又唔會避忌,比同學知道晒有個教授成日搵佢,佢根本好享受呢種虛榮感,一直催眠自己咁做係因為真愛而唔係因為自己係貪錢雞。佢自甘墮落,幫左一次就算,佢唔接受,重要將所有責任推比其他人,男主角又何必再為佢緊張。
要睇住自己重視既人墮落係好難受,但佢唔願意清醒你又可以做d乜,冇人救得到佢。重要話係男主角迫到佢要同返個教授一齊,呢d雞真係垃圾都不如。

我明白識左咁多年,陪住你成長既人,係會有份情意結。我都曾經因為失去左一d好重視既關係而傷心左幾年,不過時間真係可以令你慢慢好返,到你第日回望返就會覺得呢個人係幾咁唔值得你費心。呢段經歷會令你學習到好多野,令你成長成為一個更好既人。一路睇呢個故既時候,都睇到主角一直成長緊進步緊,慶幸你身邊有班好好既朋友,你係個好聰明既人,希望你早日可以走出呢個陰影,遇到個真心愛你既人。
Agree. 樓主要試下既唔係去僧恨佢, 而係去學習放下. 愛情真係無得講投入幾多就收入幾多. 但既然對方都唔感謝既就算吧. 你仲係好後生, 可以努力D裝備好自己, 等你既下一個同你有個完滿結局
我想知樓主見到呢段 仲會唔會抱住想回應對方嘅想法 等睇後續發展
我收皮啦 你睇下芙生 仲日日有訪問
每個鐘有200㗎
無呢個必要出啦
佢收皮 出到版都仲諗吓講邊到真邊到假

依家大家咪當係個故睇囉
公道講 我啲稿都唔完全我自己寫
有時都會召喚隊友

不過肯定佢無寫過
佢換咗電話號碼
但舊嗰個又無取消 仲成日收到email要交錢
依家日日靜到我就痴線
想揾人陪出去行吓都無
唔洗佢send 都已經幾係野
識唔到同學咩?
「如果你當初用你今日寫故事嘅時間陪我,我地今日會咁?

你自己諗吓你咁樣可以做到啲咩,你傷害嘅只會係我,你自己好清楚。其實你唔係愛我,你只係輸唔起,你覺得你輸咗俾佢,我唔係一件物品,我有感情,你愈迫到我埋去,我愈唔會放手。愛一個人唔係你咁架,你真係好自私,你要全世界圍住你轉,你受到傷害就要人地受番一千倍。點解我係佢面前先可以做番自己,我要嘅人唔係教我獨立啊,係教我做番個小朋友啊。

以前我嗲你,你有無俾過半秒我?你嚟怪我唔守諾言,ok,我係無守。但你可唔可以留番啲餘地呢?我真係唔想將件事搞大,到時唔會再係我控制範圍。

講真,為啖氣,值咩?點解甘耐以黎我都留番一線俾大家,我唔係無愛過你,更加唔係冷血。但不如你黎幫我諗下,係咪除咗我死,你唔會收手?我就係唔會俾任何人傷害到佢,我寧願受傷害既係自己。

說話我就講到呢度,以後條路你要點行,你自己揀。你做緊既野唔係保護,而係謀殺。」

輸?從來沒有的,又何來輸。

不是一件物品,我可沒當過妳是,但他呢?把妳當作一個性工具,然後妳卻懵然不知。

或許我真的不懂甚麼是愛,亦解釋不了甚麼是愛。但妳讓我知道的,曾帶給我的,告訴我妳是世上最重要的人,亦是我一生中想保護的人。

曾經是。

就當作我真的是謀殺好了,反正我殺的不是我認識的阿形。

真正的阿形一早就自殺死了。

那個曾討厭人一腳踏兩船的,那個不明白為何可以兩個月就變心的,那個會認錯的,那個曾經如此完美的,在我眼中是這樣的阿形。

其實老早就自殺了。

一個和我不相關的家禽死了,不就成了別人餐桌上的食物罷了。

不過這次換做軟床而已。
生活還是要如常,學還是得上。也不知是不是生命有一種絕對,有一種冥冥中注定。當初選交流的大學時,還笑著想選一所出名多美貌的來幹甚麼,明明自己有阿形了。

但有些東西卻是三歲定八十。明明已經告訴自己,要變外向一點,不要再只和自己打交道。來到一個新地方就主動一點。

結果認識的每一個人,我都是被動的一方。甚麼迎新日,卻就是打不起勇氣去認識新的人。入學禮後是入社的活動,琳瑯滿目的的不同社部,我也不知道該選那一個,只依稀記得自己好像加入了動漫社,還有音樂的。

新同學頗算熱情,也有一些同學經常找我一起吃飯。也有一個音樂部的女生,經常借找我遊東京為由,約我四出走走。一個女生不會無來由的對你好,這可是妳教會我的。

可又怎樣,我卻不曾再有心力去接受。就像一個破洞的膠洞,無論再往內倒多少水,也是無補於是。既然所謂的承諾可以如此脆弱,誰知道會不會有下一次的背叛。
既然仍能為一切作出自圓其說的荒謬,那欠我一句對不起的事實卻又變得正常。

反正妳們的隨便錯手,早就毀了人一世。
樓主在製造眼淚居然想救世
仲有兩篇就正式完埋後記
條女啲5p字
原來個句「你做緊既野唔係保護,而係謀殺。」真係啊形講既
當初見到capscreen仲覺得應該唔會係佢掛
會唔會係個教授叫阿形send俾樓主
來日本讀書後,反而變得常常流連在咖啡室。我從不愛喝咖啡,一來忍受不了那種苦澀,況且已經要用酒精為自己催眠,我可不想再攝取多餘的咖啡因。

不過在東京這種大都市,咖啡室要麼是用作打卡拍照的,要麼就是連鎖的。所以我更多時去星巴克坐,取出咖啡杯,裝作有買飲料,就坐在落地玻璃前,一坐就坐上好幾小時。有時那音樂部的女生會來找我吃晚餐,但更多時候,就坐到黃昏,看著街燈亮起。

可能是在大學附近,不時會有情侶結伴在此處,和我做著相同的事。可能唯一不同是,他們歡樂嬉戲時,我卻近乎面無表情。

有時我會想,看著這些情侶時會想,如果我們不曾相遇該有多好,可能就沒有這麼多後來的我們,可能也不用受這麼多無謂的苦。

曾經明明都很需要對方,渴求著對方,互想需要著對方。卻又屢屢裝作毫不在意,裝作一切還有很大段距離,然後時間總是忘記挽留,不經意的就放走是美時候,換來的真正的分離。

反正我也欠妳一句對不起,沒有好好回應妳的一切,但又重要嗎?到底這會是誰的錯,還只是因為我不放手?

原來從前誰也有錯,但在痛恨過後,我卻記得很清楚,當初的浪漫是怎麼經過。在妳最軟弱時,我對妳是百般的不離不棄,卻又換會來甚麼。那日我的確不曾離棄,但又可有譜成某段情歌?

https://youtu.be/u4Ea6BJAzME
留你老尾咩留一線
樣都知埋啦臭雞
加油啊
我要嘅人唔係教我獨立啊,係教我做番個小朋友啊。

哇屌
做咩事
其實我想話畀所有女人知
冇一個男人會鍾意蠢女人
只係鍾意扮蠢而事實上好叻嘅女人
佢呢啲思想真係只適合做雞
到過多幾年就會後悔
跟住屌曬全世界男人
話自己係受害者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞