[真人真事] 三世書不會記載的事 完

828 回覆
168 Like 5 Dislike
其實你無需要為佢嘅人生負責,而你亦都盡哂力,放過自己啦,要好好過自己嘅人生
加速加速
時辰未到啫
雖然你未遇到一個好女仔 但係你已經有一個好兄弟
有時寧願有一個好兄弟都好過有個女朋友。。

利申 非hehe
點解我覺得呢段都係作者借帕爺吧口講出黎的心底話......
「邊可能啊,十幾年感情…」

「你繼續咁拋不開拘束,繼續咁捱落去,上帝都扶你唔起啦。係啊,一齊玩大,咁點姐,棉花糖從成長中,曾送你愉快天堂,但童話書從成長中,難免要學會失望。你想佢醒,但同時你又有無醒先。家陣一個做得你老豆嘅阿叔你都輸啊,你係要輸,就算佢不舉嘅,你都係要輸。阿形要走就係要走,呢啲嘢邊輪到你自責,亦邊輪到你去理。」

我伏在吧台上,看著杯中的氣泡不斷向上,也不知道應該說甚麼。我的確沒法反駁他說的每一句話。

「與其再沉淪落去,不如諗清楚,你應該要做啲咩。要重新上路係好漫長嘅路,十幾年感情係咪?但你依然要不疾不徐,慢慢咁再向前行,去擺脫呢半年對你一直嘅情感綑綁。」這番說話明明是對著我說的,但我是多麼的想她也能聽到這番肺腑之言,這把兩方通行的致命劍。

「就算你放唔低,都諗清楚一件事,你手上有咩本錢。你最大嘅武器,係所有痛苦嘅回憶同羞愧。放唔低唔重要,咁就去做應該要做嘅事。」

最大的武器,是所有痛苦的回憶和羞愧。
最尾果句好中二病
樓主個故事真係有少少難以置信,我一個有錢有地位既阿叔同一個中學雞一齊,仲要咁死心塌地。

可能同女主屋企背景有關,樓主冇講過女主阿媽去左邊,死左定走左佬?總之可能係女主一直冇家庭關懷吧?!

樓主既故事我相信一定有美化自己吧! 一定係做左某d野令女主突然同左人渣一齊。

不過點都好,樓主都係放下吧。放開女主,自己會更開心。
一定係做左某d野令女主突然同左人渣一齊

關我撚事
唔好嫌我囉嗦講多少少
通頂追哂既感想係 樓主唯一做錯既位就係
當你同女主溝通時 無掉轉用女主既角度去諗野
就好似佢想要橙 你不斷比一車蘋果佢
就算你出發點係為佢好 佢都唔會覺得你好
如果女主見到你呢個故 只係會覺得你唱佢
你同佢睇野角度唔同時 你做咩都係錯
點都好 假如上面對話係真既 好高興你有個真心對你好既巴打 而且佢亦都講得好岩 你的確係無責任
一個人要仆街既無人阻到佢仆街
希望女主早日生番個腦

利申:好欣賞樓主既文筆同對情既真
一手拿著小說,另一手拿著手機。站在札幌火車站口尋找著目的地的方向,天寒地凍,能在不當風的地方儘量移動才是首要考量。從地下走出來,一陣冷風吹過,從牛仔褲的褲管襲滿全身。

我把襪包著褲管,在銀行處左轉,向著目的地一直向前走。走了好幾個街口,卻找不到書中寫的咖啡室。明明地圖就寫著在北海道政府廳的斜對面,再次翻看地圖,才發現自己不知不覺間走過了。

咖啡室在地下,入口不甚顯眼,在一棟大廈內,由一條樓梯通住。只在地面的入口處豎立了一個站牌,粉紅色的底色的,上面由左至右打斜寫著咖啡室的名字。オリンピア。

雖然大隱隱於市,咖啡店卻甚有格調,幽暗的燈光利用四面的鏡壁,剛好夠照亮整個咖啡室。全是紅色的皮梳化,內則的四對卡座都坐著人。放眼看過去,他們大多都點了意粉,可能是剛巧正值午餐時份。

「乞力馬扎羅咖啡。」向著走過來的女待應道。女侍應微笑著點了點頭,指著我放在枱面的小說。

「阿寒に果つ?」我把書套除下,以書封面示意她猜中了。

我很少飲咖啡,但這是「阿寒に果つ」中,渡邊淳一和女主角純子,初次約會的地方。還是根據原著,要相同飲料。
知啊 有一排成日喊 之後日日係我到等老豆接/過夜
想知樓主同女主關係而家變成點

真實地考察啊
這是「阿寒に果つ」中,渡邊淳一和女主角純子,初次約會的地方。還是根據原著,要相同飲料

好正
樓主一抒情就會係咁落歌詞
衰被動 食咗咪冇事
以女主嘅臭雞格好難講
到時帽得仲傷
偷偷地由第一個post追到而家,忍唔住留言支持樓主

我係山大離地學系,好撚柒嬲點解山大d學生知呢件事但大家都好冷靜
可以點啫?上去打柒佢?傳開佢好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞