『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
好耐冇睇過呢
有得申請就申請,宜家呢本野仲有潛力,千零蚊就當係價值投資。
如果英國脫歐,脫歐之後一定會修訂移民政策。
英國議會上個月首次將BNO 平權會議作議題 ,雖然冇咩野進展。但漫漫長路希望呢個議題去到上下議院,國會。越上一級就機會越大。

宜家續BNO 好簡單,上網填表同交錢。
佢會叫你寄三樣野返英國:
1.你本舊既BNO
2.你身份證彩色副本 (正背兩面)
3.你宜家用緊既護照,每一頁既彩色副本。
大概一個月你就會收到新既BNO
今次post名已經將當前BNO最新狀態畫公仔畫出腸咁講咗出來,究竟點解仲有人可以大安指意闊佬懶理唔續咗去先呢?唔知真係以為儲緊閃卡
我諗應該係英國之後都唔諗住喺封面寫EU
索性用observation 解決BC/BNO問題
不論能否brexit都係咁做
第時藍皮BC應該都唔會有EU字樣
政府末逼蝕但謢照皮卻逼蝕先,所以先會咁,他日政府正式逼蝕,呢句野會變廢話
Brexit講咁耐 唯一得既係護照
最好笑係紅皮護照原本係英國公司造
新藍皮護照批左比法國公司造
家下護照係藝術品咩
續就續啦
如果想本護照係英國製造,就快啲續咗去啦
其實新嗰本都會係英國做
續唔續唔係睇宜家本野有咩野權利,而係睇將來會唔會有變化。 就當博一個機會
講真嗰句,你哋續唔續真係唔關我地事
決定係你嘅,但係如果你決定唔依家續
而你又要講晒啲弱智理由出嚟
你真係預咗比人屌
巴打講得啱
日日口講反支反共
有得揀嘅情況下仲用廁板嘅人
你係100%抵屌
強烈建議你哋退出英籍
https://www.gov.uk/government/publications/form-rn-guidance
如果application form打錯左野可以點改?
已經搵到答案,唔該
即睇doc
有個小學同學老媽子加拿大籍,打個電話比佢幫幫手副簽希望佢記得我乜水啦
TNO入台要申請簽證同唔受你當兵
再者,而家台灣軍訓94年後出世只係四個月再加比你揀暑假去
housewife有case畀人rejected countersign
上次撞到佢仲係香港隻身搵錢
兩個女加老公過左果面好耐了
仲衰過BNO
起碼我哋入英國都唔洗簽證

TNO淨係免簽深綠色
我自己就一早續咗
但係我爸唔見咗舊果本bno 已經差唔多十幾廿年前
TNO持有人數喺4年前已經差唔多成四千萬人
仲多過拎普通護照嘅台灣人
要immigration control都情有可原嘅

btw佢地都有開個fan page講TNO平權嘢嘅
不過得百幾人like
改申請表又要改過份野
深藍色嘅落地簽同淺少少嗰隻藍色嘅電子簽都係TNO適用嘅
真係得TC免簽/電子簽嘅都係得歐美澳紐日菲呢六個國家地區
等於十幾年前嘅TC免簽版圖咁上下

btw淨計綠色都多過支那免簽國數字
我估當中大部份都係多重國籍人士啦
隨時另一本護照仲好用過本TNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞