『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
咪寫住假設係真頭獎
其實深圳簽證係唔離開得深圳?
用e-express, 預7-14 working day寄到
香港郵政局 6/4 : 已交付運輸公司/出發前往目的地
Royal Mail 5/4 : Item Leaving overseas Hong Kong
到今日26/4兩邊都無update, HMPO就更加無
去左郵政局填form有職員再跟進, 等回覆
是咪我過份擔心?
見其他人都係e-express 同 speedpost多
早知一早俾多d $$ 寄speedpost
不如你直接D講係你父母係BC啦

咁要睇你父母點得到BC
新/舊系統?
副簽一問
公務員朋友識超過兩年但用特區係咪幫唔到我手
有案例係唔得
Btw麻煩睇doc有解答
舊系統

當然都有人過到骨...舊系統係睇處理你個officer 比唔比你過

而家新系統我就唔知了
新系統我成日覺得係優待奉公守法嘅人
要拼才會勝 利申我就是成功的例子
識位美國人住香港教英文既唔太熟
一個小學同學娘親加拿大籍但冇電話
睇黎要拎住張野係佢樓下等佢收工喇
你小學同學老母係加藉咁你個fd suppose 都是加藉
十年前兩姐妹加老豆過哂加拿大
早排夜晚撞到佢媽隻身一個搵銀 好似做銀行金融果類
但真係唔熟加冇電話
依家問其他同年嘅人
咁樣問會易啲
呢個真,試下開fb/ig睇下啲朋友用咩護照去旅行,近排見到多左幾個朋友揸bno,好安慰
有冇人試過幫父母(退休年齡) 申請返英藉護照變左BC?
睇黎真係加左新野落observation
今次個新Observation係頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞