『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
咁可能有人急用既 冇所謂呀
空郵非掛號寄都有人夠膽啦
完全正確
sam gor
裝住咁多personal data+出世紙正本,好難唔用個貴啲又安全啲嘅方法
咁正常掛號都夠做既 安全應該係Speedpost=DHL>Ec-ship>空郵掛號?
Speedpost=DHL≧=空郵掛號>Ec-ship
EC-ship唔駛receiver’s sign
唔怪得之咁平
我個時空郵掛號加快郵貼紙
運到去HM office都只係五日

唔急既真係唔駛駛咁多錢去speedpost/dhl
咁重要個人文件,好難相信就咁用空郵寄,我 16 年 renew 都用 speedpost 寄 。寄到咁遠寄失左個陣真係有排你煩,都唔知點同你 Trace .
照你咁講,
如果人地真係要你副簽既
HMPO就一定發email迫你交人出來?

我由4月2號(推定)到依家都being processed
唔見有動靜
啱啊,入面又出世紙、又老豆老母結婚證書
寄失左嘅話,又要親身去補領,又要磅水,真係因小失大啦
坐支那航空用BNO,國藉會不會被支那化?
E鬆果d濕鳩留言BNO post,都好撚多人留言
係大陸轉機?
計working day我空郵掛號都真係5日到
快又點 呢輪好似有好多人申請到hmpo有好大堆backlog咁
我已經當我個status係處理中
正解
畀多幾舊
煩嘅機會細好多
可能我嗰本係水尾掛
英國唔知
香港speedpost同空郵掛號又咪同一個郵差派
只有大件野先係另外一班郵差負責
DHL speedpost快空郵掛號只一兩日

成個申請最花時間係
英office 整passport
顺利都差唔多十個工作天
殘體字嚟嘅喂
最容易寄失唔係去果程 而係回程HMPO
查下先
香港航空=支那航空
我睇教學google咗好多,連登個google doc係最齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞