『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
其實個人認為新系統下既get someone to confirm同舊系統既副簽 作用係一樣
只不過新系統唔需要副簽人係申請人張相到簽名同寫野仲有唔洗比個人資料頁
你將啱嘅同錯嘅溝埋錯嘅誤導人

第一,中華民國對國民本身係有限度承認雙重國籍,何況外國人係乜國籍關佢撚事。

第二,之所以唔可以用完外國護照(除咗BNO或者係用葡萄牙護照嘅澳門人,同埋BNO係英國護照,乜撚嘢英國護照又唔係BNO)再用特衰或者BNO係因為台灣對「港澳居民」嘅定義限咗做「只係得特衰或者BNO嘅香港人/只係特衰或者憑澳門關係拎到葡萄牙護照嘅澳門人」,你拎咗其他外國護照你就已經唔再係「港澳居民」,你梗係唔用得只係畀港澳居民用嘅網上入台證。簡單嚟講,用錯簽證咪唔入得境同即時遣使囉,關雙重國籍咩事。

最後,從來聽過嘅只有用過外國護照係冇得掉返轉用特衰或者BNO入台灣,冇聽過要宣誓放棄乜乜乜。同埋我都搵唔到台北經濟文化辦事處有做宣誓服務。最重要係,你覺得人人都咁易就放棄到國籍?BNSS嘅已經放棄唔到瓷國籍啦!

真係有趣,台灣先冇用共匪嘅行政規劃用嚟形容港澳,你又會覺得台灣會將香港叫做特區嘅

,之所以特衰同BNO去台灣可以交換用,呢到巴絲都講過,係同上面講過個「港澳居民」定義有關,加上入台證嚴格嚟講唔係畀外國人嘅簽證而係畀國民嘅入境許可(姐係眾BNO可以見到嘅"entry certificate"),而且本護照只係用嚟做身份認證(所以唔會有印)。事實上,入到台灣幾乎所有政府相關都只會睇入台證,所以退稅之類咪要你show埋入台證同record嘅都係入台證個no.。

利申定冇法學背景,可能有錯,但應該冇大錯掛
所有非港澳出生嘅人想用「港澳居民」身份去台灣,都要做正式叫做「中華民國臺灣地區入出境許可證」嘅入台證(要畀錢嗰種),而之後就可以用呢張入台證加上網上申請嘅「入境許可」(即係網上入台證,唔使錢嗰種)兩樣一齊用入境台灣,所以唔好唔見
BNO同特區 唔洗錢簽證 BC要 部分香港人為左錢咩都做得出
BC都係免簽㗎
如果講為錢
我只諗到廁板平啲
拎BC 扮BNO 真係第一次見
BNO 同廁版係要入台證 但係BC 唔洗
咁做梗會俾人問啦
BNO同特區 唔洗錢簽證 BC要 部分香港人為左錢咩都做得出
講嘢之前Fact Check下先啦
https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_British_citizens
sorry 因為前幾日係宿霧返黎 同行台灣人拎BC 同加拿大護照返台灣 比地勤check Visa 就以為要 但岩岩諗返起因為係得回程機票 所以地勤會check
八十年代尾, 手抱嗰個年紀出過國
之後一直無出過國

到二零零幾年去旅行已經用特區護照
父母完全唔記得有冇幫我申請過BNO

想問吓我呢個case係咪都有得申請返BNO?

97月7月1號前夠11歲未
未夠就睇Doc睇身份證大法睇下自己中唔中
八十年代尾, 手抱嗰個年紀出過國
之後一直無出過國

到二零零幾年去旅行已經用特區護照
父母完全唔記得有冇幫我申請過BNO

想問吓我呢個case係咪都有得申請返BNO?

977月1號前夠11歲未
未夠就睇Doc睇身份證大法睇下自己中唔中

用咗身份證大法未?
Happy birthday to the Queen
唔好人身攻擊!!
佢完全冇提過要我搵其他人confirm我喎
我係填完資料,比我check一次填既內容,然後就直接比錢,之後叫我寄身份證底面彩色影印,舊bno,住證only
唔比親屬唔比家庭醫生簽
問左成個月全部fd都係過期BNO
毒撚人生
新系統佢有叫你搵副簽先搵
冇就唔洗 申請咗先
90年代初BB相 走唔甩

睇黎要搵PTFD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞