『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
我唔知你想實驗求證D乜?RFID身分證唔存在,定係RFID scanner 唔存在,定係跟本無RFID 呢樣野?anyway, 你覺得無就係無啦. Don’t really care.
張證入面有RFID嘅嘢, 啲人講到隔冇雷公咁遠都掃到你
咪即管拎個scanner試下佢嘅有效範圍係幾遠囉
乜唔係就算有幾遠block咗先直至有人確定可以去幾遠先放心咩?如果以你咁嘅思想模式,立23條或逃犯條例跟本唔使怕,因為你根本唔知到可以壞到點直至有人俾呢條例捉到。 or other sample, 非洲豬瘟D豬肉可以進口香港俾人食直至有人食咗出事先禁?
呢個唔可以用逃犯條例去比較, RFID呢個係純技術範疇嘅事, 只會有yes or no
我講嘅就係想測試究竟坊間話佢嘅有效範圍可達數十米嘅到底係咪事實, 知道佢嘅實際有效範圍, 先可以有對應嘅保護措施, 而唔係盲目咁過度防衛
都未話BAM你本護照,睇字面上HMPO覆你話會有專員盡快同你聯絡了解,
唔洗咁快灰心喎

可以佢地"了解並查完"後覆返你"冇錯喎"都唔奇, 睇下撞唔撞到唔肯認錯既負責人follow 呢單野
依封係hea回嚟啫
可能佢地連咩事都未知
It’s your choice
[有link幫手推]回應中國學生對我「唔係中國人」篇文嘅反應
https://lih.kg/1129767

唔支持唔得
難得有一版係冇其他印
RFID 都有好多種嘅,用嘅頻率都唔同
新身份證用嘅叫eMRTD,同護照用嘅一樣(包括BNO),通信制式係ISO14443,即係NFC。

八達通 / 大學學生證都係用NFC,新身份證嘅可讀範圍同呢兩樣野差唔多。

上面呢隻就得
我開定新post先
怕一陣訓左爆post
『薪火post』BNO 續期資訊(35) 一理通百理明,明白了續期可變簡單
https://lih.kg/1130067
Push
推post
輕輕地一推
代表英女皇用力一推
毫不廢力地一推
路過再用力一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞