『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
佢呢個位一開頭一定會咁寫
你要申請左先知最後要唔要Confirm your identify
用左舊系統好7
好似真係唔洗
BTW,新系統無得SAVE好煩, 搵資料搵耐左就SESSION END

新舊系統? 詳情?

新嘅observation?
講下申請過程?
我地需要新系統嘅資料
Thanks,我睇番你D Comments HMPO當左你係First British Passport Application?你俾唔俾得齊你祖父母D資料?我都係諗緊寫段野解釋算lol,佢無叫你俾佢地既出世紙/Birth Certificates下話?
我唔係咁清楚新舊系統點
簡單講下申請詳情
大約一月尾申請
照舊網上apply
本身我有本BNO 係過左期十幾年
我第一次寄野去 都係個啲野
舊BNO 特衰彩印
兩張相 身份證彩印 地址證明
冇副簽
之後佢叫我補副簽
我補完 佢話我冇填section1,2
佢明明淨叫我填section10 (副簽)
明明 section1,2 同網上apply 填啲野一樣
之後我填多次 section 1,2,9,10
寄完過左兩星期左右 就收到DHL SMS 了
希望幫到準備申請嘅巴打
有無人用郵局易網遞 (e-Express)
6/4 已交付運輸公司/出發前往目的地
之後就再無update
有冇用royalmail嘅track & trace doublecheck過?
剛剛check左
Last update 都係6/4
兩邊資料都係停左喺6/4
咁hmpo有冇send過信息話收到你啲doc
收到既話唔洗驚

HMPO都係Awaiting information from the applicant
不過諗落仲係Easter期間可能會慢少少
我填完後叫我交埋父母嘅出世紙 & 結婚證書正本
我睇教學都冇話要嘅?
同埋寄咁多正本驚唔驚寄失?
你係咪好耐無renew?

驚寄失的話,核證副本幫到你
如果呢加係拎bno 係斯里蘭卡 大英祖國係咪會派架機送你走 成日去呢d垃圾國家見到特衰visa平d就用特衰
你最尾嗰句想引幾多負皮
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/sri-lanka
巴打我知你好好人的請問核證副本要點做
感謝!!
利申已畀錢
同意 日夜溫差好大
gov點香港
舊系統搵過期bno既fd做副簽
成功收到新護照

唔該晒整合資料既巴打
詳情?
有冇新嘅observation?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞