『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
虛報瞞報一旦比人查到會有法律風險
切勿以身試法
未就係,根本就係佢個朋友student visa 過左期所以先會咁。不過睇埋條友之後打既野我就知係老作出黎,又講乜野佔中又盛,呢啲就係五毛藍絲死廢老最常用既手法,乜撚柒都關佔中事。
仲用緊佔中嚟拉關係扮同邊
退一千步,的確係教唆人犯法,喺續passport一事上,因乜要犯法?要你唔虛假陳述係好難嘅事?定係要向英國政府示威?公民抗命佢地做嘢俹簁同有油漬?
你想人地畀咩反應?舉咗例係個留學生唔知因咩而俾人禁止入境英美澳加,知道依件事之後會覺得值得虛假陳述?完全唔明白
連登有個好處就係有"起底"呢樣嘢
睇到講D嘢有乜唔妥, 按一下"起底"就乜都清楚哂~
有懷疑果陣, 大家記得善用呢個功能.
你敢完起底笠制,見到d咩野?
新account/condom account 個個五毛都有幾個啦
一理通百理明明白了續期可變簡單
從一到千百萬全力探究不要偷懶

動動腦轉轉彎會快快解決了問題
默默看細細想腦裡會轉出新方向

一理通百理明明白了續期可變簡單
全心探討教學明道理答案終會找到
題一)試簡述以下段落中使用了哪種修辭手法?(5分)

“...唔關佔中事,係我唔啱。出完post先發覺依到接受唔倒我依d犯法L。估唔到香港人敢L和平,當年係敢,現在也是,沒有變...。”

答:段落中出現了本體及喻體。本體為曾參與佔中人士,喻體為犯法。作者使用了比喻中的暗喻,暗指曾參與佔中的人士均觸及法律,理應受到法律制裁。但可惜作者的寫作手法較為低層次,並沒有實例去支持自己論點,而且前言不對後語,用詞亦膚淺平白。
你過主啦
如果連登個標題冇長度限制我成段copy上去
屌,佢個acct仲新過我。一出就跣人,唔係五毛咁係乜?
好似有限制可以淨係copy第一句,已經有聲有畫面
可以分半年出, 一個月一句
Sor. 應該係分六次出,35出到40
第一句邊間教會?
anyway 係正嘅
原來新account=五毛
用依個道理,我係五毛
你都唔係好我好多,你係半個五毛
今日天氣很好
(雖然上面都一堆人講咗)

我當退後一萬步,如果真係唔申報就冇事,咁個個renew完護照就可以入去人哋本身ban咗嘅國家啦

其實只要有腦都知人哋唔係入你護照資料咁簡單啦
算我唔講喇
不過真心唔明白點解d人要申請特衰護照?
明明已經可以用bno旅行點解仲要用特衰喱?
咁我建議你唔好睇呢個Post添啦
呢個Post其中一個目的就係幫用緊特衰又有BNO資格嘅人認祖歸英
廢事呢度太多你唔明白點解存在嘅人講嘅嘢(好似我哋上面講嘅嘢咁)講一大堆你唔明嘅事
要呀 第一個就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞