『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
宜家畀我開呢個 post 都唔敢開真係好長
睇返頭十個啲嘢少咁多嘅
辛苦各位樓主
新個句野等於判左BNO死刑 好心世柒咪再9up
好心佢就收皮啦
Quote句咁簡單嘅野都Quote錯
佢自己咁寫:

再睇下巴打嘅Observation

當初啱啱開始留意BN(O)嘅時候都會睇下佢寫乜
愈睇愈唔對路
只係一堆引撚晒經據晒典嘅偽科學
如果Brexit到就同BC一齊死
Brexit唔到就
Lm
lm
我地應該約法三章
咪再Share世柒啲打飛機文出嚟
留返嚟留意下之前係英國讀新聞系出報導幫手提高BN(O)關注度嘅嗰位巴打仲好
飛機文一兩單都仲可以接受,但條友真係單單都係飛機文 屌
世柒呢次真係柒左
呢句新BNO聲明擺明英國佬係同EU話:
"呢個係BNO持有人,呢條友無得喺EU度搵食架,唔好比佢喺度打工呀,佢無呢個資格架!"

爬左咁耐post,見到呢個特別聲明,認同樓上呢句嘢係將BNO判左死刑。
講真,英國有必要加呢個聲明咩? 黃子華魚旦論乎?
就係因為有佢係度吹有EU citizen status

所以要加呢句野,要大聲講呢條友唔係EU citizen, 記得要entry stamp 同埋可以reject entry, deport 等。

事實上有無呢度野,BNO都係無EU citizen status. 係EU既document寫得好清楚。

再亂搞,會將does not require entry certificate to visit UK變左做does not have the right of abode in UK
甘搞法揸bno的價值咪冇左甘同揸廁所板冇咩分別
咁就依然一定好過廁所板少少o既
起碼唔會一睇就睇得出你係支那人
拜托世柒唔好再講咁多比佢越搞越衰
屌 你依家嘅權利根本冇變過
世柒出唔出呢啲打飛機嘅文都係咁
唔關事, 有宜家開始, 不論係好耐無renew, 定係啱啱好夠鐘renew, 唔見左passport 去renew, 無晒空位去renew, 都係會加呢個野

所以係分唔到係唔係真心既BNO 亦都無必要分, 同埋亦都無可能分到, 你估香港既支共政府既選舉主任, 有能力知道候選人係唔係真心擁護基本法咩. 英國政府入面無人有呢種超能力
不過樣衰左
一句講晒HMPO幫BN(O)落咗句新Observation原因好簡單:
要區分脫歐前封面冇European Union字眼嘅BC同BNO護照
就係咁簡單
唔明點解世柒咁簡單嘅嘢都可以比佢無限FF嘅空間
一直有endorsements嘅係Isle of Man,封面有EU,但係有部分居民係無EU right,所以加返黎句比班IO區分。仲四不像過BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞