『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
如果無變過嘅話,烏克蘭揸正黎做嘅話一定要VISA,邊境嘅人做第二套係另一件事
果陣我認為join queue係直譯做排隊
所以我冇質疑過佢有冇唔理我
仲心諗「哇,最近一定好多人續BNO, 有排排隊喇」
冇錯,比左錢即刻比條list我話我知我要寄d咩比佢
最近續個d bno observations 係咪都多左行野寫到明持有人唔享有EU權利?
有冇新嗰句observation?
係咪姐係簽名果一頁上頁果堆字?
我出左街,要返到屋企先可以睇返
印象中有幾行字,尾幾行話我有香港身份證乜乜乜咁樣
有香港身份證乜乜乜嗰個observation一路都有
新嘅observation係寫明passport holder唔可以享有EU一切benefit
新系統個application history好清晰
多謝分享
我今晚返到屋企影上黎比大家睇(當然會blur HKID )
我早你幾日用舊系統,而家又要補countersign
佢話最尾幾行
有可能佢冇依句
即係03年前發出條rule又變咗
如果果句野入面有benefit字眼既話,我印象中係全段野都冇
不過最準確都要等我今日返左屋企先
真陰公,要搵副簽我覺得好麻煩

我哋講緊最底嗰三行字
等佢返屋企吧啦
如果真係冇嘅話又會成為HMPO嘅乸西例子
唔知係咪我文件多要成70幾蚊
我自己喺爭兩張cert冇寄其它齊料
之後用膠公文袋入好再紮喺張紙皮上高
再入紙嘅公文袋用膠紙痴實所有邊
成pack淨郵費61
加咗insurance變咗72
其實啲公務員都覺得亂啦
有EU字樣係封面嘅BC
冇EU字樣嘅BC
冇EU字樣嘅BNO要加句嘢
仲有其他英國國藉
係呢期中多個BNO變BC都唔出奇
啱啱send多次email問領事館
話佢比個網站冇BNO資料

佢覆咗我叫我send Passport比佢睇
我影咗Data嗰頁比佢睇之後

今次可以揸正牌Plan行程用BNO了
好想攞BNO瘋狂入境烏克蘭
烏克蘭姐姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞