『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
寄去既文件:完整既bb相bno, 廁牌正本, 身份證彩色副本, 住址證明
網上apply只填有紅星既items

新observation姐係benefit果段?冇
我真係冇
佢冇叫過我提供父母資料
由頭到尾只係填自己出生年月日,舊bno號碼之類
冇要我證明過自己既身份,冇要我拎出世紙,冇要人證明我係乜野人
比你睇埋佢要我填d乜野同埋要寄d乜

出左新SYSTEM 我用左舊SYSTEM填資料 比左錢
唔該晒你!!!咁睇黎個system又轉左少少野,我唯有盡俾啲docs,老豆老母果啲真係有點難度,搵下先,Thank you!
冇新observation? 咁本BNO發出日期係幾時?
SYSTEM填資料 比左錢

我反而係見新system 要屈我去uk verify 我先刻意轉返去舊system
邊個話要去英國
去到有得揀唔用Online confirm your identity,就會變咗印form搵人副簽
幾年前續咗bno後就一直用bno去旅行,但一路都冇去返東南亞國家

想問吓,如果以前用特衰入台/泰,想轉返用bno,有冇手續搞?

睇到2年前有個post有巴打答過台灣係可以用轉返用bno入境,其實都係睇入台證個no.對唔對本passport,只係入境職員要幫你update返,咁泰國呢?
有冇巴打試過?
無問題,早7,8年前用廁板,而家用BNO
Old news咗不過好開心
BNO同BC嘅封面終於一模一樣
求救
我下個月10號上機
本bno 過左期超過10年
本特衰又唔見左
唔知申請趕唔趕得切

想知有冇辦法唔該曬
上網睇最快2星期搞掂
用最貴空郵趕唔趕到
係我衰
人如其名,fail
但人地最快時間係講緊佢要求D文件你第一次寄比佢已經齊哂冇甩漏

人地一收到就可以即刻處理

咁我唔知你個CASE同要咩文件啦

不過都建議你RENEW啦...咁下次有咩事就可以申請EMERGENCY
無記錯好似係羽田離境入禁區前check passport個位隔離啲房仔影嘅。
Thanks 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞