『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
若要生活好
勿寄...
嗰邊回應咗你未
寄正本情願用多百幾蚊拎核證副本
都唔好寄張絶版皇冠頭出去

我係HMPO個網online enquiry
CS果邊佢覆我話要再問Passport Office,3個工作天後先有回覆
已經打定輸數要寄返俾佢地再換過本BNO (郵費應該要蝕俾佢)
不過冇所謂喇,我愛香港,冇諗過要移民
BC定BNO對我冇分別
其實出世紙係咪有true copy?
我搵過屋企得3張certified copy
問我老母又話依幾張就係正本
我心諗正本就叫original/ true copy喇
Hmpo出錯要你再寄返比佢地換可以claim返佢地錢
點解我96出世唔係皇冠頭
定我嗰張根本唔係正本而係你講嘅核證副本
冇野了自膠
見到底有寫certified to be true copy
btw我果張唔係皇冠頭手寫
我家姐果張係, 但d字寫到好樣衰下
唔係皇冠頭 都有個水印係皇冠
下個post
Bno有居英權
唔得我要用會歌歌詞
有冇人親身去整知唔知會唔會快啲?
因為我成日都飛LONDON 寄好似麻煩過自己去咁
應該94/95嗰陣已經開始唔用皇冠頭,因為要過渡到中國政權
利申我94皇冠頭,我細佬95就唔係
本土申請舊系統係點都要你用嚟入境英國嘅護照正本
同埋副簽要求會要求你搵識咗兩年以上嘅居英人士
自己揀
新系統唔清楚
我係95尾 仲有皇冠頭
新系統都係一樣
出世紙唔會畀真嘅正本,所有出得街嘅都係核證副本,包括你嘅第一張出世紙
最後係bc定bno呀
同張消失了的出世紙一樣仲等緊消息
Hmpo customer service team 覆我bc/bno壇野要3個工作天調查係咪出錯
張出世紙佢就confirm我佢地曾經收過
依家問緊到底去左邊,但就冇講要幾多日先覆到我
兩樣野都要等
咁你本嘢係錯體定係同bc一模一樣
封面有European Union
Nationality寫 British Citizen
Observations果頁寫There are no official observations
以我所知應該係真bc passport
而唔係合成獸
btw如果人地出錯唔同人講
仲諗住將錯就錯去睇下有冇著數
同蝗蟲有咩分別
唔係我做野嘅風格
應該打開資料頁最底睇嗰行就清楚
欣賞你巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞