『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
點解你有sms通知我冇
係咪新系統先有
馬交成日話香港人拎BNO打飛機
佢地咪又好鍾意拎葡國護照打飛機

唔知葡國人識唔識讀葡文a-z呢
老老實實有葡國護照又年年有舊糧出,比我都笑鳩香港人啦
果班人攞左都冇用啦 又唔會去歐盟發展
真心好想知澳門人揸葡國護照出國出咗事搵大使館溝唔溝通到
仲有葡國使館嘅效率
有冇人試過
仲係勁大個頁面都係叫我send documents
我覺得你真係要打去問吓
但你個status係隔左幾耐先轉?我怕我好似好chur咁
收到件就即日轉咗
姐係收到sms話documents received
隔幾個鐘上去睇就變咗processing queue
屌一屌就做野
仆街鳥 好撚驚 一陣硬住頭皮打過去問下先
我喺用新系統呀,申請個陣有問我想用email定sms通知
乜而家收到件會有sms. 我之前續乜鬼都無,淨係得個爛鬼webpage 叫你login, 我仲要柒咗cap lock 咗個keyboard. 打錯3次password.....之後就乜差都check 唔到咁等派彩
呢本個頁用英文 Welsh同Scottish Gaelic寫 應該係BC嚟㗎喎 又有錯體?
脫歐所以唔同咗?

btw 新嗰本觀咁多嘅

舊version:
我用空郵掛號寄
唔知點解track到份野到咗英國就停咗 好幾日冇更新
我login 去個website睇話收咗
但郵局個tracking一直到依家都冇更新過
唔計啲威爾斯文同蘇格蘭文
呢個設計2015年尾開始改由HMPO出之後已經有
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/473495/HMPO_magazine.pdf
新嗰本真係靚好多
Hongkongpost轉咗成功派遞咗
15/4 HKT PM寄,啱啱送到Liverpool
speedpost 真係2個工作天就到
$300 抵過DHL
想問下 可唔可以親身交物件去 因為會到英國一轉
文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞