『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
睇Doc
上星期去大坂
比bno 去check in 酒店
個counter 姐姐一開始真係以為我係英國人
係直到我填form寫國籍個欄寫HONG KONG
佢先好驚訝咁問 你唔係英國人咩?

我先再用英文解釋HK 有特衰同BNO

最後編左間房全部鬼佬同ABC
其他房就似係大陸同台灣人

我估去到外國 應該好多人唔識分
就咁睇passport封面真係會以為你係英國人
比個背脊大媽睇到都會以為係自己人
一反轉就
冇一個國籍係叫香港
拎住英國護照唔係英國人咁係咩人啊
咁應該寫咩
英國
咁你本Passport上面個國籍係咩丫
講多次啦
由頭到尾都冇一個國籍叫香港籍
1841年到1997年嘅香港人都係英籍
1997年嘅香港華人就全部「被」入中國籍
你有BNO代表你依然有英籍在身
你入人地國家用BNO入境即係代表你用緊英國國民身份入境
國籍你應該填英國
未改版前已經夠仆街
改咗版之後仲仆街
係咪又有五毛咁都比人負皮
最近一次退到呀,BNO依家唔可以即時退,亦都唔可以用自助機退,去到機場要先搵海關Chop印(無論幾多錢都好),入到禁區要去佢退稅嗰個counter收現金,佢有四種貨幣可以揀(Won,yen,美金同人仔),如果你唔主動講嘅會跟返你本passport黎俾(即係美金)
其實係咪好多CD-Rom都Mon住個post
好多新username
想問下巴打

我2個Application一齊寄出,2個一齊變左dispatch
岩岩收到份件入邊得一份passport
無第2個DHL track number,係唔係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞