『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
支那唔想香港人用BNO的手段
支那DNA
It is a criminal offence to make a false statement to get a passport. If you have made a false statement on this form, you
could be prosecuted and could go to prison.
Our work includes checking that the countersignature in section 10 is genuine.
I declare that I am 16 years or over (or will be within two weeks) and that: 1 I will return a lost passport to a UK passport office if it comes into my possession;
2 I, or the person named in section 2 of this application (if different), am a British national and have not lost or given up my national status;
3 I have stated if the person named in section 2 was born of a surrogacy arrangement;
4 I do not owe any money to the UK Government for repatriation or similar relief;
5 this application does not break the terms of any court order
to which I, and the person named in section 2 (if different)
am subject;
6 as far as I know all the information I have given in this
application is correct;
7 if the application is for a child, I have parental responsibility
and I have enclosed any court orders that relate to the child’s
residence, contact or removal from the UK/country of residence;
8 I, or the person named in section 2 of this application (if
different), understand that by voluntarily applying for a British
passport, I may lose my citizenship of another country; and
9 I have read both the guidance notes and the caution above
and fully understand the consequences of my actions in
applying for a passport.
團結是力量
搞到隻支那狗冇聲出
上面我解釋咗,你唔回,反而係回人哋個post,我點出聲。
我冇特衰亦冇回鄉證,我去中國係用bno簽證一年。唔知邊個先係支那?
我只是好心,下次唔再做好人。其實我仲有好多用bno去歐洲做野/醫療真實例子,不過我唔分享喇,好心冇好報!
依家申請冇聲名書?我最後得一份副簽文件比我下載
佢點知你有特衰?佢叫你影比佢係因為佢唔知!
我有個friend比英國ban咗佢本bno入境,一比人ban就連同美/加/澳,全ban。如果佢申報咗本特衰,相信特衰都比人ban埋!
冇申報唔代表你犯法,只是違反了他們的條件!
有但係唔申報唔係犯法係咩?
你呢D真係支那人基因來
有興趣知點解你個FD比人Ban
Student visa 完,再入境奶嘢!
我識人冇申報特衰乜事都冇!(佢有用開bno旅行,只是過期幾年再申請。唔排除你太耐冇用bno佢會問你平時點出境,敢你要解話。)
自己就從內都冇特衰,所以係唔洗申報!

你自己都解釋咗點解俾人ban 唔關用咩護照事
Even你冇申報 用特區護照入境一樣會check到 唔係年內點解 台灣個類國家咁多單遣返case?
因為驚平時收藏或者攞出黎J個陣會整花佢啲燙金紋身嘛
所以收藏個陣點都要有一套
你個朋友係未留學個陣衰左野無話你知咋
第一,你第一個留言講既野已經係犯法行為,上面有巴打已經解釋左
第二,英國係Recognize多重國籍既國家,你有幾多本護照英國係唔會理你,只要你出入英國用同一本護照,又冇違反任何Immi條例,英國係唔係搞你,你個fd擺明身有屎先比人ban
第三,我都係Student Visa,我都係BNO/CNO都有,我續既時候有上報CNO,我今年安然無恙用CNO返左英國讀緊大學Final Year(未續BNO就過黎我係抵屌),入境既時候亦冇問題點解唔用BNO乜乜乜,點解我冇比人捉?我岩岩去歐洲用完BNO再返英國,一樣冇事。

你講既野其實同D人鳩傳用BNO出國出事英國唔會理你一鳩樣
唔屌柒你屌邊個?
教人犯法仲要一副「塞錢入你袋咋傻仔」樣

都唔知入嚟係有心contribute定搞事
有就申報有、無就話無,有既點解要扮無(虛假陳述)?
新系統正常
我係話我個fd expired 咗個student Visa然後再入境奶嘢。佢以為好似馬來西亞泰國Visa run會冇事。

你個case同我個fd個case好唔同,因為你冇expired,OK?不如你試下expired咗個student Visa然後再用特衰去入境,睇吓英國開海關會唔會ban你?我可以答你一定會,除非佢唔知道你果本特衰和你個本bno係同一個人。所以我好心先叫人唔好申報特衰!

至於你敢緊張犯法,敢點解又去佔中?
申利,小弟有參與佔中!
好多嘢都犯法例如你紅登過馬路,甚至乎在沒有交通燈的位置過馬路都可以係犯法,至於如何去做?就自己個智慧諗下!小弟唔再講,怕得罪別人的陰謀論。

- 小弟亦希望多d人用本護照!
別要再陰謀論話人係支那!
其實係咪有心搞衰要first application 嗰班續領呢?玩爛之後等其他有心再續嘅人要俾更多資料同增加手續時間呢?大家都知大陸人幾鐘意玩殘D野,從基本法到廁板再到一簽多行,全部掂過都死。總之五毛死全家
冇追po
原來相都唔使交
都話咗係你朋友問題,同你一開始講嘅嘢完全冇關係
你唔報有CNO你覺得入境嘅時候佢地就會Check唔到你本野同佢地資料庫入面有另一本同名同樣嘅護照?
由頭到尾都係講緊你朋友問題,你就死都話唔好報特衰,你都On9
你CNO/BNO 365日內逗留超過180日已經違反咗immi control,你個fd過咗Visa個expiry date仲要咁玩你怪邊個啫。條入境條例係斷人計唔係斷Passport計
教唆他人犯法已經冇嘢好討論!
btw真係見到啲感嘆號已經覺有種廢老定五毛味!
「甚至乎在沒有交通燈的位置過馬路都可以係犯法」
廢老專用半口語見親都覺得係signature 嚟,加埋啲感嘆號就有種yahoo! comment感覺
依家唔好理搞事條友,都唔好block 柒佢,如果佢再放山埃tips 一定要屌柒佢
我睇多,見到依個post特別有趣先post。對唔住,下次小弟都係唔出聲!
睇人批鬥咪算囉,都係小弟羅嚟衰,係都要出post。
係呀我當年都有教人佔中添。我犯法,你快啲報警拉我佔中。
有你老母趣,日撚日剩係識講佔中,就嚟你老母無屎屙都關佔中事
算數啦你咪再兜啦
又一開始係你話申報CNO有問題

我完全唔覺得你係度分享緊
你要反駁唔該駁晒我上面啲問題先
又可以諗定下個Post叫咩名
唔關佔中事,係我唔啱。出完post先發覺依到接受唔倒我依d犯法L。估唔到香港人敢L和平,當年係敢,現在也是,沒有變。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞