『薪火post』BNO 續期資訊(34) 早續早享受之「知否世事常變,變幻原是永恆」

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
係 我上一個PO 有講過歷史 但你要拎本台灣護照脫支...諗下好啦
我有打電話去入境處問 我覺得佢恥笑緊我 香港唔認台灣係一個國家 而係中國一部分 所以到最後佢笑住同我講 脫唔到支那籍
台灣有戶籍護照(TC)同無戶籍護照(TNO)申請辦法係兩回事嚟
樓上講嘅TNO係喺香港脫支之後變咗海外華人先有得申請

當然,TNO會點差過TC係另一回事啦
啱啱拎咗去寄
應提具具有我國國籍證明文件,例如戶籍謄本、國民身分證、戶口名簿、我國護照、國籍證明書、父母一方具有我國國籍證明及本人出生證明。

唔係人人都可以攞
唔知以前係咪都要咁
都聽講97前有唔少得香港籍嘅人都拎得
04年改左制啦,唔再可以憑華裔身分,申請無戶籍的中華民國護照啦
哇屌 個post咁長既
收到SMS話開工了
連收兩個 一個係收到application, 一個係收到countersign, 正式開工做野
唔洗 父母其中一方係台灣人就可以

同埋97年前港澳人係直接拎身份證

TNO係比非港澳既華人拎
琴日用新系統申請左,淨係寄交以下confirm someone’s identity form同需要個人文件

無再話要副簽既護照彩色影印本同要係申請人一張相上寫句及簽署。
好多野都好似簡化左咁
無咗已簽署的聲明書
同埋寄一張個人近照就得
巴打點解佢一收到就做野咁正
我收到之後個status變咗join processing queue成個星期都仲未變做野
啱啱打左去
一開始問左啲基本個人資料
名同DOB之後pass左去loss or stolen team
再問我嗰本係BC定BNO
答左係BNO之後就話要再另一team人跟
話會再打比我
暫時報告到咁多
我都係queue以為開工添 自膠
你應該係我地POST第一個lost case 要follow up既巴打

估計同轉左新系統有關
啱啱收到另一個email叫我打去另一個電話
今次唔係hotline 係直接有人聽
同頭先一樣對返名同DOB之後再問埋
之後佢就話無問題

報告完畢
攞TNO入台灣隨時捉曬你地班友去當兵
本來諗住等英國脫歐轉返藍皮先續,而家又延遲
唔脫係咪永世唔續?
確定咗脫或唔脫先續
祝你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞