市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
各位巴打絲打,本人號碼7x, 單身申請者,已完成審查,如無意外,相信應該能通過。

本人現在非常煩惱,在買同唔買之間猶豫不決,買的理由如下:
1. 有自己物業,有自己私人空間
2. 62折定價,抽到此號碼實屬幸運之至,唔要可惜
3. 家人支持本人購買

不買的理由如下:
1. 樓盤定價比周圍高,供款壓力大
2. 需公屋除名,將來沒有其他操作空間
3. 本人住慣馬鞍山,覺得樓盤周圍比較吵雜

買同唔買一半一半,大家能否給本人一些建議?
土瓜灣近唔近返工先
會唔會都係一個考慮因素
如果而家唔買
將來係咪都有能力係自由市場買?
定係 會再等居屋?
現住公屋離返工地點半小時,煥然懿居離返工地點一小時,呢樣還好,不是重要考慮因素。
沒有能力在自由市場買,申請居屋入息過左😂
先講自己物業
有38%唔係自己
第時加按要補左地價先
同居屋一樣
財仔樓按另計

私人空間
重要嘅
但2xx尺你ok?

供款壓力大,有無考慮埋管理費?
$4起步每月都咬你$1000

自由市場
土瓜灣附近有d 3x樓齡單橦
賣平過二居100萬
尺數差不多
無會所管理費平

馬安山返工半小時,返沙田?
或者考慮科學園,平過二居好多
慳左d錢買架車都得
(不過我唔熟個頭有無停車場)
如果二居折扣價你都有供款壓力的話
選擇應該只有搬出去同唔搬出去

你問我有能力點都搬出去
就算係開放式都勉強叫帶到女上去

黐住屋企就算條女肯一齊住都有排煩
買吾易,搵到擔保人先難,好長手尾
開放式住又唔夠住又唔近返工(車費,時間)
出黎住唔近屋企又洗費大(三餐,其它野)
管理費又唔平(自己揾一居睇下)
呎價又貴過附近私樓dt,X尚都算

有另一半想一齊供換大小小又有二居令到供款能力大減
賣又未供完仲要再補返38%地價一來一回套唔返太多首期出黎用(按揭開頭供息唔供本,成本又唔夠同size的dt低)
半天吊咪仲慘

如果近㡬睇唔到人工有太大升幅而又只係過左少少
減人工抽居屋好過

唯一好處係叫做有私人空間
不過分分鐘仲細過酒店房
公屋除名先係最大考慮吧。有機會要換細單位
居屋唔會比二居好
原價一樣係貴
折多嗰啲啲供一樣吃力
仲要公屋級清水房入伙又駛一筆
最重要係要抽到天光

所以樓上只有揀搬出嚟同唔搬出嚟
居屋白居二有得免補地賣
而且政府擔保息低少少
想甩手冇難度(自由,白表,綠表都賣到〉

白居二大把位置可以揀
肯舊少少的又可以揀近屋企/返工

政府先後於2013年及2015年推出兩輪「白居二」,作為先導,容許符合居屋白表資格人士,可以免補地價購買二手居屋單位。
未補價甩手都無難度㗎喎
買家用巿價 買時一併補地價

分別只係居屋第三至五年可以賣畀綠白表
第一二年同第五年打後都無分別

但得罪講句
依家都供得吃力嘅
供三四年居屋個本畀你套得出嚟可以換乜樓?
一換返入私人巿場連首期都可能唔夠畀

依家樓價咁癲都諗住買樓嘅都係睇樓巿會升嘅人
既然係咁點解唔係愈早上車愈好?
仲等唔知抽幾多次先中嘅居屋?
想問問有冇家庭單位係target一房?
你將來會有另一半架嘛
去到計劃結婚有共識後大把方法玩啦
家庭都target2房儍的嗎?
我單人,想了解下會唔會有家庭都想揀一房,可能冇計劃生小朋友之類
唔生既話,一房會ok 丫
起碼唔洗咁大舊首期同供款
唔係咁搞笑呀
如果家庭買一房買私樓好過啦
計返首期壓測其實差話多
但每兩年轉按揭又可以執返按揭額2%
個盤除左九成上兩房係堅正之外其他
今個星期仲有冇人要見主任
咁可抖抖先
唔駛mon post住
唔知會見到幾多號
抽到一房要,開放式唔要
除非已經4-50歲
我好多朋友,20多歲話唔生,30歲就整左兩件
我都想知會見到幾多號,上次壹居好似見晒咁,因為揀樓號碼由頭去到尾,唔知今次會唔會由頭見到尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞