市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁不如睇下近期新樓

遲下唔使補地價,又可以賺盡升幅
有折扣,買
原價,有其他盤選擇
比2-3成首期係咪易d過到按揭?
比到3成仲點會買呢個,買得呢個肯定係無首期,月入高,又無父幹
乜人都有
你記得的話當初有唔少老母幫仔入表
有啲又話個仔抽唔到居屋嚟抽二居

近排入多咗啲新樓post
發覺香港人真係好厲害
咩都唔識又咩資料都唔睇就隨手畀錢出去
而且好多都唔係咩有錢人
只係爭開放式嘅上車族
香港人多,蠢人更多,垃圾一籮籮,唔怪得龍床盤都起到,將來房廁一齊都大把人搶
23000月入唔買依個盤點過壓測…
過唔到壓測即係無能力,無能力又要上。就好似dse 0分,係都要入港大,最後出晒後門,收買,買學歷做假資料沖入去讀港大,有意思咩。壓測就好似入學門檻一樣,d人係咁用唔同方法去繞過,壓測完全無意思,因為呢班咁既人,發展商係咁做劏房,做左整個價睇上去細,呎價係咁破頂,遲早搞死香港,一爆就死硬
當買400萬單位,供30年
23000要過壓測,要比$1.6m首期,未計其實雜費
本身唔夠資格買
而且計埋印花稅同其他雜費要成1.9M 左右
完全唔明點解唔抽居屋算
typical ans: 因為抽唔到
居留都未開始抽
好似五月先交表
但已經自己整到高不成(二居未必夠上會)
低𣎴就(居屋又好似爆左)
首先依家居屋上限加咗
28501至29k中間係可以踩兩邊

再者佢依家諗住用part time去trick如果成功根本就任佢玩
佢呢邊揀完樓居屋申請都分分鐘未截表
到時話份part time離咗職就只計現職
即刻又跌返落居屋門檻

撇除係咪有人背後幫佢擔保供樓畀首期
佢其實係好識玩就真
而且最重要嘅係
未抽始終唔知幾時先抽得中
呢邊中咗頭籌就無理由放棄嘅

好似出面啲人成日話畀佢就買嗰個新盤都唔買呢個新盤
但其實鬼唔知
抽到先得
居屋又爆左
我2人家庭申請個number排咁後
都叫我填好晒份from5月7號審核個申請既
Me too
排萬五都叫我交表
諗緊去唔去好,我排到超後
如果壓力測試用 未婚男女朋友關係做 按揭得唔得?
未試過
但聽講多數得 聲明返係同居之類就得
無人討論?係唔係來緊5月已經無人去審啦?
請問市建呢啲可唔可以放租,同埋可唔可以加按?
五年後要先補地價
仲有人收到信五月頭去見喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞