市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
個次序number 係分咗單人&家庭 定係group 埋?
未分
寫到明一定要一齊住.好似間公屋本來住4個人,父母,2個仔女.之後2個仔女申請,即係買左就2個仔女都除名,公屋會由4人搬去2人.而且加左名之後,代表間屋係2個仔女一齊住,將來仔或女結婚後想趕另一個走,如果另一個不走,可能有爭辯,因為有個名係度,理論可以住,雖然可能未必係業主,但因為業權唔係100%而係62%,有38%係市建,所以即使打官司都有可能趕唔走,詳情唔清楚,以上都係自己想
又5會趕走,如果中左又買埋,衰虛假陳述。查到咪當交易無效,沒收首期,且吿你,普通都係判社會服務令留案底,最高可判罰款五十萬元及監禁一年。
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190416&s=6996647&a=59495740

產品包裝經理以虛假工作證明,為自己及妻子向房委會申請「白居二」資格,訛稱兩人未超出收入上限,以免補地價購入筲箕灣東旭苑居屋單位。經理原否認欺詐罪,惟他今推翻答辯改為認罪,求情指自己聽從之前委聘的大狀意見才不認罪,願意償還未補地價的款項。裁判官押後案件至本月30日,索閱其社會服務令報告後再判刑,明言所有判刑仍在考慮之列,包括判處監禁,其間被告繼續獲准保釋候判。

2013年1月,夫婦兩人申請「白居二」計劃,當時兩人收入連同年終酬金合共39,934元,低於申請家庭月薪40,000元的上限,符合資格。惟當兩人獲批購買資格並申請購買居屋或房協單位時,夫婦的月薪已合共40,535元,超出計劃入息上限。譚被房委會要求釐清收入問題,其後房委會收到一份胡的工作證明,顯示她受僱於次被告名下的紅二制作室,月薪16,000元,並由次被告以董事身份簽署作實,夫婦總月入調低至37,850元。
二居唔係公屋唔會家訪數拖鞋
係咪住喺度係任你噏

唯獨是如果你屋企人又申請另一啲要申報自住嘅嘢時有機會被人勾出嚟
例如資助房屋 按保 等

但有幾大機會被勾出嚟呢
都係自己計算啦
惟當兩人獲批購買資格並申請購買居屋或房協單位時,夫婦的月薪已合共40,535元,超出計劃入息上限。譚被房委會要求釐清收入問題

衰一開始on9話自己超入息
明顯係上完慢慢翻check出事 la
公司年年幫你報稅邊有得厄架
佢係遲一年等稅局finalise左個past total income 你交埋稅確認冇錯
先夠料開file 招呼佢

13年申請
14年上樓
15年翻check 同稅局/其他機構cross check
16年出信
17年齊料出信告
19年結案
應該係申請時計得太盡無諗到真係買嘅時候加人工bonus等情況
一覆檢就爆額
而個男嘅戶口出糧無得走
唯有個女嘅夾上司虛報收入
當時就由你過
但事後呢啲高危case拎返出嚟審核於是就出事

如呢啲case都只係補價了事就真係變相鼓勵
我覺得至少都判個女人同上司虛假文書
判十年先有阻嚇力
其實判完要即刻補地價,補唔到就直接收樓,同玩完係無分別
年年居屋漏報, 誤導都捉
有哂新聞

如果唔係邊度黎次次抽新居屋都有貨尾比你揀
房協既一樣有
呢啲真係寧願公司唔加人工
聲稱一直任職歐萊雅的胡受僱於「紅二制作室」,月薪為一萬六千元。而所有申請皆由丈夫遞交,丈夫譚浩傑亦一直知道妻子是歐萊雅而非「紅二」的僱員。夫婦合共月入作虛假調低後,最終以聯合白表買家身份購入筲箕灣東旭苑東緻閣某單位,而廉署早前接獲貪污投訴並經調查後揭發案件

有icac接獲投訴,先揭發到
睇怕係太高調出事
我估係申請個陣冇超,但中左要交資料個陣就超左,跟住就開始整虛假文件。。上完樓稅局就開始check record,見公司唔同就懷疑,開始查落去
Priority: 1883
Category: 2

Position in the category: 1192
Batch: 298

係唔係可以算鳩數,唔去interview?
單人算啦
其實個重點係 有無做虛假文書
Yes, 都幾大罪
我反而覺得單人
如果想買開放式
應該要去
因為大多數單位都開放式
家庭都唔會買
單人都未必有人買,一買就一世,係一世劏房
所以難少少都應該買兩房
但唔知點解家庭(尤其假家庭)都好多想買一房

規則完全歧視單身🐶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞