市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
今日打左去問,都未答到6月幾時
5月尾 仲未有信
你排第幾
家庭 20組
頸都長左
之前問六月頭先有…
其實排單人2000係咪收得皮?
如果開放式真係無人要既可能都有你份
但睇香港人性格都係會狗衝咗先算
結論係好難講
between係咪仲未有人收到揀樓信
我仲未收到
第10組 仲未收到信
實有兩房啦
駛咩擔心
預月底啦,政府野有遲無早
下星期三12號第一日揀,頭批人應該今個星期收信
wow堅料?睇見都興奮
https://topick.hket.com/article/2368104
選購單位當日,在合資格申請者完成法定聲明程序及選擇其心儀首置單位後,須即時與市建局簽署臨時買賣合約,並須繳付所購首置單位之臨時訂金(相等於所購首置單位售價的百分之五)。故合資格申請者須帶同一張面額港幣十萬元之銀行本票,本票抬頭為「的近律師行」,以繳付部分臨時訂金。臨時訂金之餘款可用個人支票支付。

在簽署臨時買賣合約日期後起計五個工作天內,買方須前往其代表律師事務所簽署正式買賣合約及繳付相等於售價百分之五的售價、 印花稅及其他有關購買首置單位的費用。

買方須於完成交易時,即市建局發出可以與買方簽訂有效轉讓契約的書面通知書起計十四天內,繳付售價的餘款(相等於售價百分之九十)及簽署轉讓契約,以完成樓宇買賣手續。

發出書面通知書姐係咩時候....? 比完第二個百分之五果日計?
應該收到SMS通知
收到啦,之前應該好多嘢要搞,又要請假
揀到樓即時簽臨約畀5%
5日內上律師樓簽正約再畀5%
到收鎖匙 (即下年4月左右) 巿建會出通知 到時畀埋餘下9成收樓
收到msg了
我都收到SMS,不過要等到18日先到我選。有都選晒啦
其實白居二定煥然好啦
不如準業主們開個tg group 傾下有咩要預備
講到好似放喺度任你揀咁
唔同階梯喎,正常唔會兩邊都合資格,而且居二係舊樓

而且居二都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞