市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
或者當日no show,佢係咪應該唔會臨時再抽調?
第一組時段同第二組唔同,我諗應該第一組頭3個家庭,之後就到第一組剩下合資格單身
而家組別應該係非官方
只係用excel filter出黎
應該合資格既人再分組 到時就跟果個分組去排
佢無用錯字的話就係十位“合資格”申請者為一組
所以單人唔會因為家庭申請者被DQ而受惠
反之亦然
除非DQ到無晒無人補上啦

// 就分配家庭申請者及一人申請者的選樓機會,市建局會在每個選樓時段,以每次十位合資格申請者為一組的方式 //
壹居無再分組別,揀樓時係由頭揀到尾,順序去,所以有機會出現全組無人合資格。唔知呢個點玩法,再排就會再有新編號
壹居得一條隊
成個計劃係要分隔個啲抽唔到居屋既人出黎。搞清楚個下限點出黎先出聲。

再者,如果手指篤就可以當入息,就唔會DQ咁多人。我講緊唔係今次計劃,係計埋居屋,公屋等。
其實細心諗下點解糧單要包埋稅單就好易明點計入息。

如果提醒都係嘔心咁各位睇路。最多都係砍掉重練
其實你抽中幾多號嗜?

咁撚緊張日日係到警告人,佢地死咪由佢地死囉
“寫零用錢或兼職落去表格使唔使交任何證明文件?”, 聰明人一早打咗去問喇, 仲喺度估估下咩,住公屋嘅人都可以話親戚畀錢佢交租, 聽過未?

btw, 啲職員真係"好忙好嚴謹"㗎, 我試過打去幾次問某位職員收到我補交嘅文件未(郵寄), 我等咗半個月都冇回覆, 佢忙到連email都冇時間理, 我哋對佢哋嘅辦事能力真係非常之有信心
我反而覺得鼓勵人偷呃拐騙仲自覺冇問題的人更嘔心
即使佢真係如你所説至少佢都叫循規蹈矩
頂多只係有小動作

不過如果事實佢都無講錯
被人查到除左void 左合約再沒收已付的訂金
真係幾傷下

利申:冇份抽的可憐蟲
巴打如果你有留意份黃色表格,份野有好多個部門既覆查checkbox
沒收d 錢又唔係佢既,留案底又係留落虛報果個人到
上連登勿認真
冇錯,某個教我可以寫兼職同家用嘅人,我一定拖埋佢落水,我有晒電話錄音,驚都未驚過,
話寫家用係犯法嘅人,用下個腦先講嘢
我就慢慢等收樓,睇你地嚇到幾多個人走,最好嚇到我有大房買,加油!
不如你聽日打去問下寫家用點計,睇下佢點答你,你聽完就知有幾多人都寫,我講到口水都乾,唔想再講
如果有下個post
係咪要開係房屋台
好似適合d
原來已經係房屋台
自膠
屌你唔撚使食飯唔撚使何屎呀?
一日處理一份文件已經好煩
我得三日時間補交文件,交唔到就88,打去問收唔收到有咩問題?如果佢又要求我交其他文件又點算?佢係完全唔理。
我唔係叫佢即刻回覆,我話有時間就覆一覆我,已經半個月,何咩屎何咁耐?唔想做咪唔好做囉,唔得閒睇文件就唔好要求我3日內交
3日係set比你,職員要30日先check到email
最尾果句笑左

其實你唔夠資格不如乖乖地申請返居屋啦
點解個post 有罵戰
個d on9仔日日係到警告人,如其打一堆廢字不如努力d儲錢買私樓拉,on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞