市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
好似17xx先剛收信
謝謝,但我見上面有人8千幾都有得見所以擔心
我家庭4千幾都見完
不過單人好似見到二千左右
有排啦,今個星期又復活節,慢慢等啦,因為6:4比,3千幾分分鐘仲後過家庭8千個批
即使有得見,見黎都浪費時間,除非好得閒,可以去行下。
單人得180個單位,即使出席率低至得10%,去到第1800個單身申請者都賣曬。排第3000,係5洗想啦,等下次。
單人申請者真係去到邊都無咩人權……
呢個盤原本都5係比單身,單身如果借9成按揭,首期,又要過按保,只可以選擇450萬以下樓盤(撇除擔保人),首期63萬(包稅)+18.5萬保費;有人話借埋保費,如果借埋保費只可以揀380-400萬以下樓盤,因為保費計算埋係個壓力測試。

最好係首期比多D
唔係比單身但又咁多開放式單位
究竟有幾多家庭會買開放式
就係無家庭買買開放式及無房單位,所以留比單身買,因為開放式夠平,又可以過壓力測試。
但係單身遲早都要結婚生仔啦,家庭都唔揀,單人又會揀咩,4球無房黑廁黑廚,點生仔呀
開放式個比例咁高
個盤係比單身人士買就真

我係家庭 但抽到次序唔靚
就算有機會買都得返開放式
一定唔會買
唔係太明…煥然懿居按揭放寬到供款上限為入息50%…以利率2.375%計算…即使500萬樓9成按30年月供為1.7萬度,以單人入息資格上限3萬7去計…應該都買到?
佢嘅諗法係你班窮撚無錢就住細啲
家庭兩百幾開放式夠你地住
500萬樓,9成按揭,要月入4萬以上

根據金管局指引,置業人士在申請按揭貸款時,需要接受壓力測試。按揭申請人/家庭的「供款與入息比率」(Debt Servicing Ratio, DSR)亦具有限制,基本DSR上限為50%;於壓力測試下,假設實際按揭利率上升3個百分點,DSR最高只能為60%。

參考:https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/按揭計算-成數上限-壓力測試-你要知
在金管局的指引下,銀行在審批一般自用住宅按揭時,假如申請人沒有其他按揭*,申請八成或以下按揭成數時,供款與入息比率(DSR)不能超過50%,在加3%按息的情況下(即所謂的壓力測試),供款與入息比率不能超過60%。這次香港按證保險有限公司放寛了壓力測試部份,即是銀行只需審批現息下的供款不能超過入息的50%。
想問銀行點計酌情花紅?
好似一般係取兩年平均數…最好問下銀行~
呢啲真係要做預批先會知
通常唔係合約寫明嘅花紅佣金都會打個折
如果係好似保險佬嗰種自僱嘅就更加
睇到白石角 海日灣II 250開放式
雖然個則好過 懿居,但同住酒店無分別
試水溫,一步步來,如果開放慢慢多人接受,就會再將廚房同廁所cut左,係每一層做一個公廁同公共廚房,務求將每一個單位面積減細,等多d人有單位,起碼叫個有竇.呢個愈來愈細規則唔會改變到,除非好似新加坡咁立法,起劏房發展商要坐十年.
睇地方啦,返大陸咪有大地方,去新加坡都有,但香港就唔多似會有,你睇政府態度,來緊可能起水管屋,分分鐘100呎左右,又係天橋下面,到時咪又大把人搶.社會係咁,你改變到d咩,連政府都變埋
大灣區啦去
政府高官都炒樓搞劏房,你睇下張建宗同波叔,就知道呢個政府無得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞