市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
每月19000息呀,你估下買左幾多股票呀?

資產都就爆標拉,梗係捉到拉

收少少息你估會捉?
我只係想提大家會有覆檢同會揸正黎做。
因為簽左聲明,會冇左筆錢同有機會有案底。
過到第一次都未必過到第二次

唔想到時又有人屌政府害人或者陰人。
條路自己揀,仆街唔好喊。
仲有九成按揭,要比保費,同埋到時樓價跌,要5要貼錢上會(始終無政府擔保)。
20組 家庭 有冇大一房
大一房係咩單位
2房唔係正少少咩?
可能budget 問題
嚇鬼咩,每月收1.9萬息住公屋先罰社服,仲要嚴重果隻
記住呢到個個都係對手
可能鳩吹,全部發言一係唔合資格一係包尾
我都收到phone
抽到頭籌既人,我收到風一虛報就坐監罰錢
20組
邊有機會兩房
你估個個都合資格咩😂
如果我差一百蚊入息先到下限資格,我寫每月幫屋企人做家務或補習,所以屋企人每月有多一百蚊零用錢俾我,政府可以告我咩?我真係好驚呀,快啲告我,告到我坐監
社會服務令係定罪後懲罰
梗係有案底啦
純吹水佢當然告你唔到啦
唔好話差100,差2皮都得,即刻叫爹娘入幾十皮落朋友戶口,再叫朋友轉過來,最後同主任講呢筆係part time收入,呢一年一直放工幫朋友工作,朋友呢個月先一次過入帳
大家都是競爭對手,你懂的,嚇走一個就少一個對手,
講真,爆入息虛報就一定犯法,但係唔夠入息,差少少的話,唔會有人放棄囉,如果屋企人畀零用錢我係犯法的話,真係天大嘅笑話,快來告我
零用都有分多少掛,如果零用無上限,一個廢青無野做,0收入,父母每月比3皮,咁佢咪合資格,呢個下限有等於無啦
其實下限只係for想揀兩房單位而供唔起嘅人。
就算你寫零用錢有三萬, 佢都唔敢DQ你,但銀行一定唔借錢, 除非屋企人幫佢full pay ,但應該冇咩可能。
寫兩三皮零用錢就真係過份咗啲嘅,不過唔通家庭收入有四萬幾都唔試下咩,唔買兩房的話, 佢地真係供得起喎。
本身我都唔想出聲等收樓, 但係見到有人扮好人叫人唔好犯法,真係覺得好嘔心, 實質上佢係想少個競爭對手
你排得較前可能60組內既嚇走下人都仲叫增加下你既機會…再後既咁做未只係益其他人…
我反而想知係佢排組既方法…假設第一組得3個家庭合資格,佢係會又第2組調3個家庭上第一組咁定只係安排3個家庭係第一組揀樓?
收到風就擺明鳩吹嘅
但叫人唔好犯法唔明又有幾嘔心

都係嗰句
你唔到下限寫啲不明收入落去
畀唔到證明佢又畀你過嘅何樂而不為

但如果係爆額虛報啲一查就知嘅嘢
咁風險就要自己計算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞