市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
*細單位換大單位
我個人認為,要跑嬴大市先算升
無理由紅磡區300呎,升完走去住天水圍600呎
你諗返同區
如果一個人本身唔夠彈藥買7球樓
首先買間5、6球供到咁上下再換樓
都一定易過你慢慢儲夠買7球樓
因為供款嘅本金部份會隨住樓巿一同升值
leverage咗出面嘅部分升幅
仲未計如果你本來要交租的話就差更遠

當然如果你本身投資有道
回報跑贏樓巿
仲唔駛交租嘅話係可以打夠本先直接買大屋
人工都過左
去過長沙灣喜薈,對比土瓜灣已經好好多
你假設係升嘅,咁樣實贏
當然你有舊閒錢要投資不坊咁做
但呢到相信有好多係買得一層樓之後就清袋
要投放所有資金去摃桿
升當然好,跌都係摃桿咁跌嘅
一個星期跌5%,一樣可以講話一星期都搵唔到5%啦
我唔係好友淡友
只係計岩數就買
買左就唔好理升跌
供到就供,量力而為
就係想講喜薈
一落到街,都係改變唔到果種令人討厭嘅感覺

一到夜晚,成個M記都係d 痴線阿婆
周街都係d 吸毒佬/痴線佬
仲有果陣寒酸味
都係既
睇咁耐樓
反mld 貴少少既大房,好多吉租盤可以睇
反而平價細則,想睇都無得睇
住到爆曬人
係。。煥然對面係戒毒中心。。好驚。。

我寧願買日出康城好過,土瓜灣附近質素太差
想買montara
康城真係好迫。。。。似難民營

自住我寧願揀白石角
因為上面講緊係假設升都唔買
去過實地未
煥然附近全部舊樓
上星期行過…的確係…隔離個紅磡商場慘不忍睹…而且唔知係唔係我唔識行…由黃埔站行去點都唔止10分鐘…
係離地鐵 遠嫁 .... 環境又一般 唔夠新市區環境好... 你要望佢十年後 先得
識人見完主任後加左人加,連埋花紅過左

我估有部分呢d人
何文田最近
但10分鐘行到何文田個站口仲要5分鐘先落到月台
得22個位,咪同我爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞