市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
點會
只有單人申請者無所謂單人單位
你買咗住廿個人都得
只要你想
明白
個價上官網已經有曬~~
市建局之前話會視乎市況可能有所調整
有加無減睇個款
以我所知佢只會調整個折扣率,唔會調節個賣價~即係本來38%off...樓跌會降底個折扣率…將來補地價補少d咁解…
折扣率只會減唔會加
不過我諗都無乜機會減
所以官網上個價已經係實價…佢折扣率點變你一日唔補地價一日都唔關你事…
無錯

首個港人首置上車盤馬頭圍道「煥然懿居」將以市價62折出售,明日(3日)起接受申請。面對樓價近月出現向下調整,市建局行政總監韋志成拒絕評估今次申請反應,但指會在申請人揀樓時視乎當時樓價調整折扣率,若樓價再跌,屆時折扣率會更低,將來出售單位要補的地價會減少,折扣率亦不設下限。
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190102/59095490
有無人諗住搵銀行 預批按揭?
無... 本人首期不多... 要做九成 網上試計過 最低3萬8 入息...

等個按揭保險算...
我都粗略計過,借9按d息貴好多,尤其按保最明顯,8成半同9成已經有明顯分別,講真,無父幹而資產唔係接近上限120萬既單人好大壓力
唔係好明…師兄你係單人?你要做九成按但入息過唔到壓測…按保點幫到你?
好似 按保包你九成..
單人 如果我去找銀行 應該過唔到壓測。 只能比高d既保費 用佢地既按保
相傳按保唔駛過壓測
但我睇基本嗰6成按唔屬按保可能都要過壓測

不過最好去問下銀行或者相熟按揭經理
因為正常係銀行首先計晒你嘅負擔能力 (包括一二按 按保成數 其他借貸等)
然後再遞上按保批
如果銀行本身唔係剔除按保成數去計咁按保講乜都無用
按保你都要搵銀行
只係按保提供保險畀銀行
於是銀行就可以批高啲成數畀你
yes 首期唔夠, 這按保貴都沒法, 都要受~ 如果唔係就買唔到
係咪用按保就唔洗搵擔保人?
哦……原來可以咁~
不過最基本去到九成個按保都已經4.x%…原本已經好甘…再加上去都應該接近你半份首期…尤其師兄你首期唔多要做九成…要預多幾十萬比按保要小心計清楚…最好都係揀樓前去銀行問清楚會好d...
揀每年俾保費囉唯有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞